Če želite živeti 100 let, morate dati prednost tej stvari

Ko se staramo, mnogi izmed nas vlagajo veliko časa in truda v ohranjanje telesnega zdravja. Redna vadba, uravnotežena prehrana in redni obiski pri zdravniku so pogosto na vrhu seznama. Medtem ko so ti proaktivni ukrepi ključnega pomena za dolgo življenje in dobro staranje, obstaja en presenetljiv dejavnik dolgoživosti, ki mu strokovnjaki pripisujejo vse večji pomen: sreča.

Glede na razpoložljive raziskave, sreča vpliva na dolgoživost veliko bolj, kot se morda zavedamo. Študija Harvard Grant, ena najdaljših raziskav, ki je več kot osemdeset let spremljala skupino moških, je pokazala, da so dobri odnosi močno povezani s fizičnim zdravjem in dobrim počutjem. Strokovnjaki poudarjajo, da trdne povezave in sreča v našem življenju pozitivno vplivajo na staranje.

Sreča in njena povezanost z dolgoživostjo

Raziskave so pokazale, da sreča ni le prijetno čustvo, ampak ima tudi merljive učinke na naše zdravje. Ljudje, ki se počutijo srečne in imajo trdne socialne vezi, imajo boljše duševno zdravje, zdravje srca in ožilja, imunološko delovanje, kognitivno delovanje in odpornost. Študije kažejo, da je pri ljudeh z večjimi socialnimi omrežji 45 odstotkov manjša verjetnost, da bodo umrli prezgodaj kot pri tistih, ki teh povezav nimajo.

Pomanjkanje sreče in socialnih vezi pa lahko ima nasprotni učinek. Osamljenost je bila povezana z večjim tveganjem za demenco, bolezni srca, možgansko kap in prezgodnjo smrt. Nekatere študije celo trdijo, da je osamljenost tako nevarna za vaše zdravje kot kajenje petnajstih cigaret na dan.

Kako dati prednost sreči… več na Senior24

Portal24; Foto: