Če želite zdravo črevesje, kavi dodajte to sestavino!

Slavni gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz, znan po svoji strasti do črevesnega mikrobioma, je razkril svojo drugo strast – kavo. Poudarja, da je kava ena njegovih dveh najljubših pijač za zdravje prebave, ki ju uživa vsak dan; druga je kombucha. Dr. Bulsiewicz pravi, da svoji kavi rad doda cimet, priljubljeno sestavino, ki povečuje njene zdravstvene koristi.

“Svoji kavi rad dodam cimet. To je sestavina, ki jo ima vsak v svoji omari z začimbami,” je razkril za Well and Good. Po njegovih besedah je kava bogata s polifenoli, rastlinsko spojino z močnimi antioksidativnimi lastnostmi, ki pomagajo pri boju proti vnetjem in ščitijo pred kroničnimi boleznimi in rakom. “Polifenoli so tudi prebiotiki, kar pomeni, da lahko oblikujejo mikrobiom,” dodaja dr. Bulsiewicz. Dodajanje ščepca cimeta, še enega močnega polifenola, lahko tako dodatno poveča antioksidante v naši jutranji kavi.

Kava vsebuje dve vrsti vlaknin

Dr. Bulsiewicz poudarja, da je skodelica kave dober vir vlaknin, ki podpirajo črevesje. “Kava pravzaprav vsebuje dve vrsti vlaknin: topne in prebiotične vlaknine,” pojasnjuje. Topne vlaknine veljajo za prebiotike, kar pomeni, da hranijo dobre črevesne bakterije. Cimet pa je presenetljiv vir vlaknin, saj ena čajna žlička cimeta vsebuje več kot en gram vlaknin.

Kljub temu dr. Bulsiewicz poudarja pomen doslednosti za zdravje črevesja. Redno uživanje vlaknin in rastlinske hrane, pitje veliko vode in telovadba veliko prispevajo k ohranjanju zdravja črevesja. Čeprav kava s cimetom ne bi smela nadomestiti drugih vlaknin bogatih živil v naši prehrani, ima njeno redno uživanje svoje koristi za zdravje črevesja. “Torej, lahko s solato dobite več koristi za zdravje črevesja? Seveda. A ker večina ljudi pije kavo vsak dan, začne ta vse bolj pozitivno vplivati na naš črevesni mikrobiom,” poudarja dr. Bulsiewicz. Poleg tega, če neradi pijemo črno kavo, je dodatek cimeta odličen način, da naredimo napitek bolj okusen in hkrati izboljšamo prebavo.

[Vir: Well and Good]; Portal24; Foto