Carlos Acutis: Najstnik, ki bo postal svetnik

Carlos Acutis, najstnik, ki je umrl leta 2006 pri starosti 15 let, je s svojim delom na spletu, kjer je širil nauke katoliške cerkve, dobil vzdevek “Božji vplivnež”. Rojen v Londonu, se pripravlja, da postane prvi svetnik iz tisočletja.

Carlos je umrl zaradi levkemije, a njegovo delo in vpliv nista bila pozabljena. Njegova kanonizacija je bila potrjena po tem, ko mu je papež Frančišek pripisal drugi čudež. Verjame se, da je Carlos igral ključno vlogo pri okrevanju študenta v Firencah, ki je doživel možgansko krvavitev zaradi poškodbe glave. Ta dogodek je bil prepoznan kot prvi korak k njegovemu svetništvu leta 2020, saj so mu pred tem pripisali čudež ozdravitve brazilskega otroka s prirojeno boleznijo.

Carlos si je prizadeval za širjenje vere prek spleta. Ustvaril je spletno stran, ki je dokumentirala vsak prijavljeni evharistični čudež, kar mu je po smrti prineslo naziv “Božji vplivnež”.

Kaj je svetnik in kaj kanonizacija?

Svetnik v katoliški cerkvi je oseba, ki je živela življenje izjemne pobožnosti in je bila po smrti uradno priznana kot taka. Svetniki so pogosto čaščeni zaradi svojih kreposti in čudežev, ki so jih pripisali njihovemu posredovanju.

Kanonizacija je proces, s katerim katoliška cerkev uradno razglasi osebo za svetnika. Ta proces vključuje podroben pregled življenja in del kandidatov, pa tudi preverjanje čudežev, ki so se zgodili po njihovi smrti. Da bi nekdo postal svetnik, mora imeti pripisane vsaj dva čudeža. Ti čudeži so običajno ozdravljenja, ki jih ni mogoče znanstveno razložiti.

Papež Frančišek je že odobril kanonizacijo več posameznikov, vključno z blaženimi Giuseppejem Allamanom, Marie-Léonie Paradis iz Québeca v Kanadi in Eleno Guerra. Odobril je tudi kanonizacijo osmih frančiškanskih bratov in treh maronitskih laikov, ki so bili leta 1860 ubiti v Damasku v Siriji.

Datum kanonizacije Carlosa Acutisa še ni določen, a pričakujemo, da bo ta dogodek pritegnil veliko pozornosti, saj bo Carlos postal prvi svetnik iz tisočletja, ki je svojo vero širil prek digitalnih medijev.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona