Britanski premier poziva k drznejši zaplembi puskega premoženja

Britanski premier Rishi Sunak je v nedavnem članku za Sunday Times, ob obletnici ruske invazije na Ukrajino, izrazil mnenje, da bi Zahod moral biti bolj odločen pri zaplembi ruskega premoženja, zamrznjenega kot odziv na invazijo leta 2022. Sunak poudarja, da Ukrajina nujno potrebuje večjo podporo, vključno z orožjem dolgega dosega, brezpilotnimi letalniki, strelivom in drugo vojaško pomočjo.

“Rusko vojno gospodarstvo moramo napasti z večjo odločnostjo in biti drznejši pri zasegu zamrznjenega premoženja vrednega več sto milijard,” je dejal Sunak. Ta poteza je del širše strategije držav G7, ki razmišljajo o takšni zaplembi kot načinu, kako Rusijo prisiliti k plačilu za škodo, povzročeno z invazijo na Ukrajino.

V okviru mednarodnih prizadevanj je britanski minister za naložbe Dominic Johnson prejšnji mesec razpravljal z namestnikom ameriškega finančnega ministra Wallyjem Adeyemom o možnostih in pravnih okvirih za zaseg ruskega premoženja. V letu 2022 so Evropska unija, ZDA, Japonska in Kanada skupno zamrznile približno 300 milijard dolarjev sredstev ruske centralne banke kot odziv na rusko agresijo.

Sunak je izpostavil tudi ključno vlogo ZDA pri podpori Ukrajini ter evroatlantski varnosti in pozval k nadaljevanju te podpore. Britanija je svojo zavezo Ukrajini potrdila z napovedjo 286 milijonov evrov pomoči za financiranje artilerijskega streliva, kar ponovno potrjuje močno mednarodno podporo Ukrajini v konfliktu.

EU proti Rusiji uvedla nove sankcije, usmerjene tudi na kitajska podjetja

Evropska unija bo uvedla nov krog sankcij proti Rusiji, pri čemer so se prvič osredotočili tudi na kitajska podjetja, ki so osumljena, da so Kremlju pomagala priti do prepovedanih predmetov. Sankcije so posebej usmerjene v boj proti izogibanju in preganjanju podjetij po vsem svetu, ki naj bi Rusiji zagotavljala napredno tehnologijo in vojaško blago, proizvedeno v EU, še posebej pa komponente za brezpilotna letala… več tukaj.

[Vir: Hina]; Portal24