Boj za pravice upokojencev se nadaljuje: Od RTV do Trga republike

Danes ob 14.30 je Pavel Rupar, predsednik stranke Glas upokojencev, začel nov protest pred RTV Slovenija, kjer je izrazil ostro kritiko do delovanja javne ustanove in vlade. Rupar je zaposlenim na RTV prek megafona sporočil: “Vsem skupaj sporočamo, vemo, da propadate! Ampak ne boste propadali z našim denarjem! Propadajte od svojega nedela!” Protestniki so se nato po bližnjici podali na Trg republike, kjer so izrazili nasprotovanje Golobovi vladi.

Pavel Rupar je v napovedi dogodka povedal, da je protest namenjen zahtevi za odstop vodstva RTV, ki ga sestavljajo Zvezdan Martič, Helena Milinković, Marko Milosavljević in Goran Forbici. Zahteva se, da pred protestniki razkrijejo, kako nameravajo ukrepati proti zaposlenim, ki so obtožili “uboge upokojence” lažne prijave policiji. Ob 15. uri so se protestniki podali na Trg Republike, kjer so nadaljevali z očitki proti vladi, ki po njihovem mnenju izkorišča upokojence.

Rupar je izpostavil, da se vlada obnaša nepravično do upokojencev z zmanjševanjem njihovih pokojnin in jih pušča v revščini. Na protestu so se pridružili različni družbeni sloji, vključno z zdravniki, javnimi uslužbenci, kmeti, vojaki, gasilci s Krasa in drugi, ki so prav tako nezadovoljni z vlado. Rupar je opomnil: “Z nami bodo vsi nezadovoljni s trenutnim stanjem v Sloveniji! Pričakujemo vas v največjem številu do sedaj!”

Protestniki so bili pozvani, da s seboj prinesejo slovenske zastave, bobne, piščali, harmonike in narodne noše ter tako izrazijo svojo pripadnost in upanje na spremembe. Kot del dogodka je bilo predvideno tudi petje slovenske himne in znanih slovenskih pesmi, ki so jih uporabili za izraz nasprotovanja sedanjemu stanju v državi.

Nov protest 31. maja?

Rupar je prav tako opozoril, da če RTV ne odgovori na njihova vprašanja do 20. maja, načrtujejo še večji protest 31. maja. Protestniki zahtevajo, da se RTV Slovenija vrne v roke javnosti, ki jo financira. Rupar je izpostavil, da so mediji večkrat poskušali ovirati njihove tiskovne konference, vendar so se vedno znova ubranili s petjem himne.

Na Trgu republike je Rupar dejal: “Gremo Slovenija, lopovi, lopovi, lopovi!” in s tem izrazil nezadovoljstvo nad političnim vodstvom. Alenka Orel iz Inštituta 1. oktober in stranke Glas ljudstva je nagovorila zbrane s poudarkom na boju za pravične pokojnine in dostojno življenje. Izpostavila je, da so se zbrali v podporo tistim, ki so prizadeti zaradi “noroštij te vlade”.

Protestniki so izrazili željo, da se ustavi večmilijonske kraje, ki jih izvajajo nekateri ministri, in da se prepreči kriminalizacija zdravih pogledov na življenje. Boštjan M. Turk, univerzitetni profesor, je v svojem govoru poudaril, da zbrani predstavljajo “stožer normalnosti” družbe, z vero in upanjem v boljšo prihodnost Slovenije.

Rupar je ob koncu spomnil, da je bil Glas upokojencev ustanovljen z namenom delovanja na evropskih volitvah, vendar so se odločili osredotočiti na delo v Sloveniji. Na evropskih volitvah podpirajo kandidatko SDS, Zalo Tomašič, ki je poudarila pomen boja upokojencev za pravične pokojnine, ki so jih zaslužili z desetletji vplačevanj v sistem.

Protest se je zaključil z jasnim sporočilom: “Boj proti okupatorju je boj proti tej vladi,” kar nakazuje na resnost situacije in globoko nezadovoljstvo upokojencev in drugih družbenih skupin nad trenutnimi političnimi razmerami v Sloveniji.

Portal24; Foto: Pavel Rupar Facebook