Bodo zaradi afere Russiagate odvzemali imunitete?

Pred pomembnimi volitvami v Evropski uniji, ki bodo čez dva meseca, so obtožbe o ruski manipulaciji in vplivu na demokratične procese v Evropi dosegli vrhunec v Evropskem parlamentu. Predsednica Evropskega parlamenta, Roberta Metsola, je v ponedeljkovem intervjuju za Euronews poudarila nujnost sodelovanja nacionalnih oblasti pri razkritju informacij, ki bi lahko vodile do odvzema imunitete poslancem, vpletenim v tako imenovano preiskavo Russiagate.

Govoreč v Strasbourgu pred zadnjim plenarnim zasedanjem mandata, je Metsola izpostavila obtožbe, da so člani Evropskega parlamenta prejemali finančna sredstva od mreže, ki jo podpira Kremelj, z namenom širjenja ruske propagande po Evropi. Belgija, kjer se nahaja sedež Evropskega parlamenta, je že sprožila sodno preiskavo teh trditev, ki so prišle na dan po marčevskem posredovanju čeških oblasti, ki so preprečile domnevno propagandno operacijo.

Metsola je pojasnila, “Še naprej čakamo na informacije, ki jih bodo prejeli od nacionalnih organov, ker bi to zahtevalo, da ta parlament sprejme morebitno odpoved imuniteti. Preiskave, ki bi morale potekati, kot smo jih mi, kot se je dogajalo v preteklosti, bi zahtevale, da nacionalni organi vprašajo. Na to čakamo. In če se to zgodi, bomo svoje delo opravljali kot vedno.”

Politične posledice in volitve

Metsola, ki pripada desnosredinski stranki Evropske ljudske stranke (EPP) in ki kandidira za ponovni mandat na Malti, se sooča z naraščajočimi strahovi, da bi lahko zastopniki Kremlja uporabili manipulacijo informacij za izkrivljanje volitev. Razprava se ne nanaša samo na Russiagate, ampak tudi na drug škandal, imenovan Qatargate, ki je prav tako pretresel Evropski parlament. Decembra 2022, devet mesecev po prevzemu vodenja, je bila razkrita korupcijska shema, v kateri so bili vpleteni sedanji in nekdanji člani Evropskega parlamenta, obtoženi prejemanja denarja od qatarskih, maroških in mavretanskih uradnikov.

Metsola je povedala, da so ti dogodki prizadeli institucijo, vendar je zagotovila, da odziv parlamenta zagotavlja, da “dejanje nekaterih na koncu ni omadeževalo ugleda parlamenta.” Dodala je, “Ponosna sem na odziv članov, ko so rekli, veste, nočemo, da se ta mandat, ki je po svojem učinku ogromen, očrni z domnevnimi dejanji majhnega števila.”

V luči teh škandalov je Metsola vodila reformo etike, namenjeno zapolnitvi vrzeli in zatiranju neupravičenih interesov. Omenjeno vključuje strožje pravila za sprejemanje daril, plačana potovanja, stranske zaposlitve in obdobje ohlajanja po prenehanju funkcije. Sporazum o ustanovitvi organa za etiko, ki bo zadolžen za uveljavljanje teh pravil, bo predmet plenarnega glasovanja v četrtek.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels