Bitcoin presegel vrednost 30.000 dolarjev

Glavna kriptovaluta bitcoin je prvič v 10 mesecih presegla ključno raven 30.000 dolarjev, kar je prispevalo k stalni rasti. Vlagatelji so namreč povečali stave, da bo Ameriška centralna banka kmalu končala agresivno kampanjo zaostrovanja denarne politike.

V azijskem trgovanju je bitcoin dosegel najvišjo vrednost pri 30.438 dolarja. Nazadnje je bil 2 odstotka višje in sicer pri 30.262 dolarja. Od začetka meseca je pridobil približno 6 odstotka. Marca je narasel za 23 odstotka.

Porast vrednosti žetona sledi petkovemu pozorno spremljanemu poročilu o plačilnih listah v ZDA za nekmetijski sektor, ki je pokazalo, da so delodajalci marca ohranili močan tempo zaposlovanja, kar kaže na še vedno prožno gospodarstvo.

Pretresi v bančnem sektorju, ki jih je prejšnji mesec sprožil propad banke Silicon Valley Bank, pa so povečali pričakovanja trga, da FED verjetno ne bo še dlje dvigoval obrestnih mer, saj naj bi zmanjšal pritisk na sektor.

“Razlog za široko rast kriptovalut je optimizem trgovcev glede denarne politike centralnih bank,” je dejala Tina Teng, tržna analitičarka pri CMC Markets.

Ether, druga največja kriptovaluta, je bil blizu približno osemmesečnega vrha prejšnjega tedna pri 1942,50 dolarja. Nazadnje je bil višji za 0,75 odstotka pri 1925,80 dolarja.

Vlagatelji v kriptovalute ta teden nestrpno pričakujejo večjo prenovo verige blokov Ethereum, ki naj bi jim omogočila dostop do več kot 33 milijard dolarjev vredne valute ether.

Nadgradnja programske opreme, imenovana Shapella, bo igralcem na trgu omogočila, da svoje “vložene eter” menjajo v zameno za obresti.

vir Foto: Pexels