Biden proti Trumpu: Boj za Ameriško Prihodnost

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da so se na včerajšnjih preliminarnih volitvah “slišali” glasovi milijonov Američanov in da glasovi njemu v prid kažejo, da želi volilno telo “vrniti udarec skrajnemu načrtu Donalda Trumpa, da nas vrne nazaj”. Biden je izpostavil dosežke svoje administracije, vključno z delovnimi mesti in plačami. Dejal je, da se država zdaj sooča z “jasno izbiro”, ali naj nadaljuje v isti smeri ali izvoli svojega protikandidata na volitvah leta 2024.

Trump je “osredotočen na lastno maščevanje,” je dejal Biden. Dodal je, da želi Trump odpraviti temeljne svoboščine, kot je sposobnost žensk, da same odločajo o zdravstvenem varstvu. Biden je svoj govor končal s pozivom Američanom, naj se postavijo v bran demokraciji. “Vsakemu demokratu, republikancu in neodvisnemu, ki verjame v svobodno in pošteno Ameriko: To je naš trenutek. To je naš boj. Skupaj bomo zmagali.”

Donald Trump je po svoji zmagi v več zveznih državah na republikanskih primarnih volitvah na “super torek” pozdravil “lep večer”. “Bil je odličen večer, čudovit dan,” je povedal svojim podpornikom, zbranim v svoji rezidenci Mar-a-Lago na Floridi.

Trump je ponovil veliko kar je v kampanji že povedal, in se osredotočil na svoj verjetni povratni dvoboj z Joejem Bidnom. Trump je dvoboj označil za “najslabšega predsednika v zgodovini naše države”. Republikanski favorit je spregovoril tudi o svojem mandatu 2017–2021, volivce spomnil, da ni sprožil nobene nove vojne, pohvalil svoje odnose s Kitajsko in severnokorejskim diktatorjem Kim Jong Unom ter poudaril, da je državo popeljal na pot energetske prevlade.

“Make America Great Again”

Obljubil je, da bo “vzel državo nazaj” in da bo “5. november (2024) zapisan kot najpomembnejši dan v zgodovini naše države.” “Hvala – MAGA!”, je zapisal Trump na svoji platformi Truth Social, pri čemer je uporabil akronim svojega slogana “Make America Great Again” in navedel države, v katerih je zmagal.

Po projekcijah CBS, ameriške partnerske mreže BBC, na t.i ‘Supertorkov’ Biden je dobil demokratsko nominacijo v 14 zveznih državah – plus Iowa, kjer so ljudje glasovali po pošti. Zmagal je v Alabami, Arkansasu, Kaliforniji, Koloradu, Mainu, Massachusettsu, Minnesoti, Severni Karolini, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu, Utahu, Vermontu in Virginiji.

Trump naj bi zmagal na 12 republikanskih preliminarnih volitvah v Alabami, Arkansasu, Kaliforniji, Koloradu, Mainu, Massachusettsu, Minnesoti, Severni Karolini, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu in Virginiji – kar bi še utrdilo njegovo močno skupno vodstvo pred Nikki Haley, ki je zmagala. v Vermontu.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Pexels