Bela hiša Muska obsodila širjenja antisemitskih teorij zarot

Bela hiša je obsodila izjave ustanovitelja podjetij Tesla in SpaceX, Elona Muska, ter potrdila, da bo prekinila oglaševanje na njegovem spletnem mestu družbenih medijev, ki je bilo nekoč znano kot Twitter. Musk je v sredo na tej platformi podprl kontroverzno teorijo zarote, ki je bila označena kot “ostudna” in antisemitska.

Musk je v svoji objavi na tej platformi podprl teorijo zarote, ki trdi, da Judje netijo sovraštvo do belcev. Ta teorija, znana kot “velika zamenjava,” predlaga, da Judje in levičarji načrtujejo etnično in kulturno zamenjavo belega prebivalstva z nebelimi priseljenci, kar naj bi vodilo v “belski genocid.”

Bela hiša je obsodila Muskove izjave. Označila jih je za “gnusno spodbujanje antisemitskega in rasističnega sovraštva,” ki je v nasprotju z vrednotami Američanov. Tiskovni predstavnik Bele hiše, Andrew Bates, je poudaril, da je to še posebej nesprejemljivo. Nedavno se je svet namreč soočil z napadi na judovsko ljudstvo, kot je bil napad palestinske islamistične skupine Hamas na Izrael 7. oktobra.

Oglaševalci odhajajo

Poleg Bela hiša so tudi številna velika ameriška podjetja, vključno z Walt Disney Co, Warner Bros Discovery in matično družbo NBCUniversal Comcast, sporočila, da bodo ustavila svoje oglase na Muskovem spletnem mestu družbenih medijev. Prav tako so se pridružili Lions Gate Entertainment, Paramount Global in druga podjetja, ki so začasno prekinila svoje oglaševanje na tej platformi. Poročila kažejo, da je Apple, največje podjetje na svetu po tržni vrednosti, prav tako zaustavilo svoje oglase.

Ta poteza oglaševalcev sledi obtožbam, da so bili njihovi oglasi postavljeni poleg vsebine, ki promovira antisemitizem, vključno z Adolfa Hitlerja in nacistično stranko. Družba Media Matters je ugotovila, da so oglasi podjetij IBM, Apple, Oracle in Comcast postavljeni poleg antisemitske vsebine.

Elon Musk in njegova družba X, ki je lastnik spletne platforme, zadeve še nista želela komentirati. V preteklosti je Musk branil svojo platformo in zmanjšal moderiranje vsebine. Slednje je povzročilo kritike skupin za državljanske pravice zaradi porasta sovražnega govora na platformi.

Skupaj s temi dogodki je treba omeniti, da je antisemitizem v zadnjih letih v ZDA in po svetu v porastu. Po izbruhu vojne med Izraelom in Hamasom prejšnji mesec so se antisemitski incidenti v Združenih državah povečali za skoraj 400 odstotkov v primerjavi z letom prej, poroča Anti-Defamation League, neprofitna organizacija, ki se bori proti antisemitizmu.

Musk je za upad oglaševalcev na svoji platformi obtožil Ligo proti obrekovanju, vendar ni ponudil konkretnih dokazov za svoje trditve.

vir

Foto: Wikimedia/Fotografija ameriškega letalstva/Trevor cokley

Portal24