Baltimore: Po nesreči pogrešanih šest delavcev

V zgodnjih urah torka se je v Baltimorskem pristanišču, ki je eno izmed najbolj obremenjenih na vzhodni obali ZDA, zgodila huda nesreča. V most Francis Scott Key je trčila tovorna ladja Dali, most pa se je pri tem zrušil. V času nesreče je bilo na mostu šest delavcev, ki so pogrešani in domnevno mrtvi… o nesreči smo podrobneje poročali tukaj.

Ameriška obalna straža in državna policija Marylanda so zaradi izjemno nevarnih razmer v vodi, kjer so potekale iskalne operacije, te prekinile približno 18 ur po nesreči. Kontraadmiralka Shannon Gilreath je izjavila, da ni več upanja, da bi pogrešane našli žive. Polkovnik Roland Butler je ob tem dodal, da upajo na nadaljevanje potapljaških iskalnih akcij po sončnem vzhodu v sredo.

Dali, ladja, ki je bila na poti iz Baltimorja proti Šrilanki, je pred trkom poročala o izpadu električne energije. Izpad je uradnikom sicer omogočil, da so pravočasno ustavili promet na mostu, vendar kljub temu ni preprečil zrušenja. Guverner Marylanda Wes Moore, je poudaril, da so bili delavci na mostu v času nesreče pravi junaki, saj so s svojim hitrim ukrepanjem verjetno rešili še več življenj.

Ameriški minister za promet Pete Buttigieg je opozoril na “velik in dolgotrajen vpliv” te nesreče na nacionalne dobavne verige, še posebej ker Baltimorsko pristanišče obravnava večji del avtomobilskega tovora v ZDA. Nesreča bo imela za logistiko in distribucijo po vsej državi nedvomno resne posledice. Župan Baltimora, Brandon Scott, je opisal prizor kot nekaj iz akcijskega filma. Pri tem pa poudaril neverjetnost in grozo dogodka.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona