Azijske delnice so zabeležile opazno rast

Azijske delnice so v ponedeljek zabeležile opazno rast, s predvidevanji, da bo Ameriška centralna banka, Federal Reserve, v letošnjem letu znižala obrestne mere. Japonski jen je medtem oslabel po močnem porastu prejšnji teden, ki so ga spodbudile domnevne valutne intervencije Tokia.

Trgovanje v Aziji je bilo sicer nekoliko redkejše zaradi državnih praznikov na Japonskem. Kljub temu so trgi na celinski Kitajski, ki so se ponovno odprli po podaljšanem prazničnem premoru, pokazali optimizem. MSCI indeks azijskih delnic izven Japonske se je povečal za več kot 0,5 odstotka, medtem ko je kitajski indeks modrih čipov zrasel za 1,4 odstotka.

V zadnjem tednu so kitajske delnice v tujini prav tako doživele močan vzpon, saj je indeks Hang Seng v Hongkongu narasel za 4,7 odstotka, kar je bil najdaljši niz dnevnih zmag od leta 2018, čeprav je na koncu padel za 0,2 odstotka. Indeks Golden Dragon na Nasdaq je v istem obdobju poskočil za 5,5 odstotka.

Valutni trgi

Na valutnih trgih je bil offshore juan nazadnje nižji za približno 0,1 odstotka pri menjalnem tečaju 7,2013 za dolar. Ljudska banka Kitajske je prav tako dvignila uradno srednjo vrednost juana, doseženo z nedavnimi gibanji na tujih trgih, kar je juanu omogočilo, da doseže najvišjo vrednost v več kot enem mesecu pri tečaju 7,2009 za dolar.

Kitajski trgi so se oživili po nedavnem sestanku politbiroja, kjer so oblikovalci politike napovedali okrepitev podpore gospodarstvu z zmerno monetarno in proaktivno fiskalno politiko. To je spodbudilo pričakovanja znižanja obrestnih mer s strani Federal Reserve, kar je dobilo dodaten zagon po objavi slabših od pričakovanih podatkov o zaposlovanju v ZDA.

Dolar je ostal relativno stabilen, evro pa se je umaknil od enomesečnega vrha, s tečajem na koncu dneva pri 1,0766 dolarja, medtem ko je funt trgoval pri 1,2551 dolarja. Gospodarski voditelji Južne Koreje, Japonske in Kitajske so izrazili skrb zaradi povečane volatilnosti na deviznih trgih, kar bi lahko vplivalo na regionalne možnosti rasti.

Kar zadeva surovine, so se cene nafte rahlo dvignile. Nafta Brent je višje za 0,3 odstotka na 83,21 USD za sod, medtem ko je ameriška surova nafta zabeležila rast za 0,35 odstotka na 78,39 USD za sod. Zlato je prav tako zabeležilo rast, in sicer za 0,2 odstotka na 2.307,15 USD za unčo.

[Vir: Reuters]; Foto: Portal24 (AI)