Azijske delnice pred poročilom o inflaciji v ZDA višje

Azijski delniški trgi so se večinoma višji, pri čemer so vlagatelji z nestrpnostjo pričakovali poročilo o inflaciji v ZDA, ki bi lahko dalo nove napotke o prihodnji denarni politiki Federal Reserve (FED). Kljub splošnemu optimizmu pa je bilo vzdušje na japonskem trgu bolj zadržano, saj so delnice padle in jen se je okrepil. Ta gibanja odražajo naraščajoča pričakovanja, da bi Japonska centralna banka (BOJ) lahko kmalu začela s postopnim opuščanjem svoje izjemno ohlapne denarne politike, morda že naslednji teden.

Zlato se je trgovalo blizu svoje rekordno visoke vrednosti, dosežene prejšnji teden, medtem ko je dolar ostal relativno stabilen. Trgovci so zadržano čakali na poročilo o indeksu potrošniških cen v ZDA, ki bi lahko ponudilo vpogled v to, kdaj bo FED verjetno začel s svojim ciklom zniževanja obrestnih mer.

Medtem je MSCI indeks azijskih delnic izven Japonske zabeležil rahlo rast za 0,20 odstotka, kar je bilo nekoliko manj od sedemmesečnega vrha, doseženega v petek. Kitajske delnice so prav tako beležile rast, pri čemer je hongkonški indeks Hang Seng vodil s 0,75-odstotnim povečanjem, predvsem zaradi tehnoloških delnic. Indeks modrih čipov CSI300 je prav tako zabeležil rast, a bolj skromno, za 0,13 odstotka.

Japonska in ZDA

Na Japonskem pa je bilo razpoloženje manj pozitivno. Indeks Nikkei je nadaljeval s padcem, znižal se je za 0,84 odstotka, kar je deloma posledica odločitve BOJ, da se vzdrži nakupa japonskih borznih skladov, kljub močnemu padcu lokalnih delnic. To je dodatno okrepilo špekulacije, da bi lahko BOJ kmalu opustila svojo ultra ohlapno denarno politiko.

Razmišljanja znotraj BOJ se nagibajo k opustitvi negativnih obrestnih mer ta mesec, deloma zaradi pričakovanj o večjih povišanjih plač v letošnjih pogajanjih. Zasedanje BOJ, ki je načrtovano za naslednji teden, bo nestrpno pričakovano, saj terminske pogodbe kažejo 50-odstotno verjetnost, da bo banka obrestne mere dvignila na nič.

Vlagatelji so osredotočeni tudi na prihajajoče poročilo o inflaciji v ZDA, ki bo objavljeno pozneje v torek. Pričakuje se, da bo poročilo pokazalo mesečno povečanje za 0,4 odstotka in letno povečanje za 3,1 odstotka. Osnovna inflacija naj bi se povečala za 0,3 odstotka, kar bi letno znašalo 3,7 odstotka.

Napovedi glede znižanja obrestnih mer s strani FED-a so previdne. Večina trgov je skoraj prepričana, da do znižanja ne bo prišlo na naslednjem srečanju, vendar pa orodje CME FedWatch Tool kaže več kot 70-odstotno možnost znižanja junija. Večina ekonomistov v zadnji anketi Reutersa pričakuje, da bo FED začel z zniževanjem obrestnih mer junija, kar nakazuje, da bi lahko bila pot inflacije v prihodnje neenakomerna.

Na trgu plemenitih kovin je zlato ostalo blizu svoje rekordno visoke vrednosti, in sicer pri 2182,31 dolarja za unčo, kar je tik pod rekordno visoko vrednostjo 2194,99 dolarja. Cene nafte beležile rahlo rast. Ameriška nafta se je podražila za 0,28 odstotka na 78,15 dolarja za sod. Nafta Brent je na 82,48 dolarja, kar je 0,33 odstotka več kot dan prej.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik