Azijske delnice padle na tedenski minimum, dolar je stabilen

Azijske delnice so v petek doživele padec na najnižjo vrednost v enem tednu, dolar je stabilen. Razlog za to gibanje na trgih je bil v povišanih donosih državnih obveznic, ki so vplivali na razpoloženje vlagateljev. Ta gibanja na trgih so sledila sokobnim pripombam predsednika Feda ZDA, Jeroma Powella, ki so razblinile pričakovanja o najvišji ravni obrestnih mer.

MSCI indeks je padel za 1 odstotek na najnižjo vrednost v enem tednu pri 486,39. Japonski Nikkei je bil nižji za 0,50 odstotka. Uradniki ameriške centralne banke, vključno s Powellom, so v četrtek dejali, da še vedno niso prepričani, da so obrestne mere dovolj visoke, da bi končale bitko z inflacijo. Powell je na dogodku Mednarodnega denarnega sklada povedal: “Nismo prepričani, da smo dosegli takšno stališče.” Powellove pripombe skupaj s šibko dražbo 24 milijard dolarjev v 30-letnih zakladnicah so dvignile donosnost. Slednje je vrglo senco na delnice in zagotovilo podporo dolarju.

“Nima smisla nagovarjati trga k pričakovanju znižanj, dokler se ne zdijo potrebna,” je dejal Rob Carnell, vodja raziskav za Azijo in Pacifik pri ING. Vlagatelji so iskali znake, da so obrestne mere v ZDA dosegle najvišjo vrednost. FED jenamreč prejšnji teden ohranil obrestne mere nespremenjene, kar je okrepilo špekulacije, da je cikel dvigovanja obrestnih mer končan, kar je povzročilo kratkotrajno rast tveganih sredstev. Carnell je dejal, da mora FED vzdrževati razumno visoke obrestne mere in donosnost obveznic, da bi dosegel strožje finančne pogoje, ki bodo prinesli nižjo inflacijo in FED-u omogočili končno znižanje obrestnih mer.

Wall Street

Čez noč so trije glavni ameriški borzni indeksi zaključili s padcem in prekinili najdaljše nize zmag za Nasdaq in S&P 500 v dveh letih, ko je optimizem trga zaradi ohlapnejše denarne politike zbledel. Kitajska delnica se je znižala za 0,6 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je bil nižji za 1,6 odstotka. Ponovno so se pojavile tudi skrbi glede drugega največjega gospodarstva, podatki v četrtek so namreč pokazali, da so potrošniške cene znova padle.

Tapas Strickland, vodja tržne ekonomije pri NAB, je dejal, da podatki ohranjajo pritisk na Peking, naj nadaljuje s postopnim rahljanjem denarne in fiskalne politike. Donos 10-letnih zakladnih zapisov se je v azijskih urah zmanjšal za 1 bazično točko na 4,620 odstotka. Čez noč se je sicer povečal za 10,7 bazične točke. Donos 30-letne državne obveznice je padel za 2,1 bazične točke na 4,746 odstotka.

Na valutnem trgu je indeks dolarja obdržal rast čez noč in nazadnje znašal 105,87. Dolar je bil blizu najvišje vrednosti v enem letu pri 151,38 jena in se je dotaknil najvišje vrednosti v enem tednu v primerjavi z avstralskim in novozelandskim dolarjem.

Ameriška nafta se je znižala za 0,03 odstotka na 75,72 dolarjev za sod. Nafta Brent je na 80,08 dolarjih, kar je 0,09 odstotka več kot dan. Naftni trg je bil ta teden pod vplivom skrbi glede povpraševanja, pri čemer je vse manjša premija za vojno tveganje sprožila razprodajo.

Promptno zlato se je malo spremenilo pri 1.959,74 dolarjev za unčo in je na dobri poti za najslabši teden v več kot enem mesecu.

vir

Foto: Portal24