Azijske delnice narasle zaradi optimizma glede Nvidie

Azijske delnice so v sredo zabeležile rast, saj so vlagatelji optimistično pričakovali rezultate družbe Nvidia, znane po svojem vodilnem položaju na področju umetne inteligence. Obenem so bili pozorni na napovedi glede obrestnih mer v ZDA in Združenem kraljestvu.

Novozelandska centralna banka je opozorila na dolgotrajne težave z inflacijo, kar je povzročilo rast lokalnih obrestnih mer. Posledično je novozelandski dolar poskočil za 0,9 odstotka in dosegel enomesečno najvišjo vrednost 0,6151 dolarja, saj so se donosi obveznic močno povečali.

MSCI indeks se je okrepil za 0,4 odstotka, nadaljeval štiritedensko rast in dosegel dveletni vrh. Nasprotno je japonski Nikkei padel za 0,6 odstotka, ker so podatki pokazali, da šibek jen spodbuja izvoz, vendar tudi uvoženo inflacijo, kar negativno vpliva na poslovno razpoloženje.

Terminske pogodbe EUROSTOXX 50 in FTSE so se dvignile za 0,2 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe S&P 500 in Nasdaq ostale stabilne.

Trgi so v pričakovanju rezultatov podjetja Nvidia, ki naj bi jih družba objavila po zaprtju borze. Analitiki pričakujejo velika nihanja, saj so opcije ocenjene za nihanje 8,7 odstotka v obe smeri, kar je vredno 200 milijard dolarjev tržne vrednosti. Analitiki se sprašujejo, koliko več lahko podjetje zagotovi, glede na že obstoječo 77-odstotno stopnjo dobička in 93-odstotno rast delnic letos.

Obrestne mere

Zapisnik zadnje seje ameriške centralne banke Federal Reserve, ki bo objavljen kasneje danes, naj bi potrdil, da je naslednja poteza verjetno znižanje obrestnih mer. Trgi pričakujejo približno 66-odstotno možnost znižanja obrestne mere do septembra in skupno 43 bazičnih točk znižanja letos.

Inflacijski podatki iz Združenega kraljestva, ki bodo objavljeni kasneje danes, bi lahko odločili, ali bo Bank of England znižala obrestne mere junija ali avgusta. Napovedi kažejo na upočasnitev osnovne inflacije življenjskih potrebščin aprila na 3,6 odstotka s 4,2 odstotka marca. Nižje številke bi zmanjšale možnosti za junijsko znižanje in zmanjšale pritisk na funt.

Valute, zlato, nafta

Funt je bil malo pod dvomesečno najvišjo vrednostjo pri 1,2712 dolarja, medtem ko se je evro trgoval enakomerno pri 1,0857 dolarja, tik pod nedavnim vrhom pri 1,0895 dolarja. Dolar je padel na jen pri 156,20, zaradi grožnje japonske intervencije.

Zlato se je ohranilo pri 2.424 dolarjev za unčo, potem ko se je v začetku tedna dotaknilo rekordne vrednosti 2.449,89 dolarjev. Cene nafte so padle zaradi nizkega sezonskega povpraševanja v ZDA, maloprodajne cene pa so padale že štiri tedne zapored. Nafta brent se je pocenila za 50 centov na 82,38 dolarjev za sod, ameriška nafta pa je izgubila 54 centov na 78,12 dolarjev za sod.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay