Azijske delnice, dolar, nafta in zlato nižje

Azijske delnice so znižale. Wall Street so namreč zajele dolgotrajni pomisleki glede bančne stabilnosti. Pri obveznicah se je medtem predvidevalo, da bodo nedavni dvigi obrestnih mer centralnih bank med zadnjimi v ciklu, kar bo omogočilo politično olajšavo pozneje v letu.

MSCI indeks je padel za 0,6 odstotka.

Nikkei je zdrsnil za 0,4 odstotka.

Kitajski bluechips se je znižal za 0,4 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng je izgubil 0,7 odtsotka.

Terminske pogodbe S&P 500 in Nasdaq pa so bile v rdečem.

Podatki, objavljeni v petek, so tudi pokazali, da se je proizvodna dejavnost na Japonskem marca skrčila že peti mesec zapored. Slednje je dodatni dokaz o razpršenem svetovnem povpraševanju. Osnovna potrošniška inflacija na Japonskem se je medtem zmanjšala, čeprav pritiski na cene ostajajo.

Na Wall Streetu se je Dow Jones povečal za 0,2 odstotka.

Indeks S&P 500 je višje za 0,3 odstotka.

Indeks Nasdaq Composite je poskočil za 1 odstotka, padanje donosnosti državnih obveznic je namreč spodbudilo delnice tehnoloških podjetij.

Trgi pa so stavili na recesijo in prihajajoče znižanje obrestnih mer. Ključni deli krivulje donosnosti v ZDA so se povečali, kar nakazuje, da je recesija pred vrati.

Donosi zakladnice so sredi nestanovitnosti trga poskušali doseči najnižjo mejo. Donosi dvoletne zakladnice, ki so padli za ogromnih 125 bazičnih točk v samo dveh tednih in pol, so bili v petek stabilni pri 3,8288 odstotka.

Desetletni donosi so ostali pri 3,4079 odstotka, v prejšnji seji so se znižali za 9 bazičnih točk.

Angleška centralna banka je po neprijetnem inflacijskem presenečenju čez noč zvišala stroške zadolževanja in sicer že enajstič zapored. Banka je ob tem dejala, da bo ponoven porast inflacije verjetno hitro izzvenel, kar je spodbudilo špekulacije, da je končala svoj niz dvigov.

Obrestne mere je zvišala tudi švicarska nacionalna banka.

Dolar, evro, nafta, zlato

Ameriški dolar je doživel težko 1,2-odstotno tedensko izgubo.

Evro se je čez noč dvignil s sedemtedenske najvišje vrednosti 1,0929 dolarja in se ustalil pri 1,083 dolarja. Jen se je približal šesttedenskemu vrhu pri 130,7 dolarja.

Cene nafte so se v petek znižale, ameriška nafta se je znižala za 1 odstotek na 69,27 dolarja za sod. Zdrsnila je tudi nafta Brent in sicer za 0,9 odstotka na 75,21 dolarja za sod.

Zlato je bilo nekoliko nižje. Promptno zlato se je trgovalo po 1.992,09 dolarja za unčo, kar je blizu najvišje ravni v zadnjem letu.

vir Foto: Pexels