Azijske borze zaradi inflacije in padca jena v rdečem

Na azijskih borzah so se v četrtek tečaji delnic znižali, saj vlagatelje skrbi naraščajoča inflacija, medtem ko čakajo na morebitno posredovanje japonskih monetarnih oblasti. Tečaj jena je namreč glede na dolar padel na najnižjo raven v zadnjih 38 letih. Slednje pa dodatno vnaša negotovost na trg.

Indeks azijsko-pacifiških delnic brez japonskih delnic MSCI se je ob 7. uri zjutraj znižal za 0,5 odstotka. Japonski indeks Nikkei je zdrsnil za 1,1 odstotka. Tečaji delnic v Južni Koreji, Šanghaju, Avstraliji in Hongkongu so medtem padli med 0,4 in 2 odstotka. Azijski vlagatelji so previdni zaradi naraščajoče inflacije v več državah, kar se odraža na trgih.

Vpliv inflacije na vlagatelje

Dolgo časa je na trgih veljalo, da je cikel naraščanja obrestnih mer v svetu končan in da sledi rahljanje denarne politike. Včerajšnji podatek o rasti inflacije v Avstraliji in sporočilo tamkajšnje centralne banke, da so o dvigu obrestnih mer razpravljali na zadnji seji, pa so vzbudili strah pred nadaljnjim zaostrovanjem denarne politike.

Povečanje inflacije v Kanadi je dodatno zmanjšalo pričakovanja o znižanju obrestnih mer. Vlagateljev zato ni spodbudila niti včerajšnja rast na Wall Streetu, ko se je indeks Dow Jones okrepil za 0,04 odstotka, S&P 500 za 0,16 odstotka, Nasdaq pa za 0,49 odstotka. V središču pozornosti vlagateljev so bile, tako kot prejšnje dni, delnice tehnoloških podjetij.

Tehnološki sektor pod pritiskom

Nekoliko se je znižal tečaj delnic Nvidie, zadnje čase glavne zvezde na trgu. Tečaji velikanov, kot so Apple, Amazon in Tesla so se zvišali. Trgovanje je bilo previdno. Vlagatelji namreč niso naklonjeni tveganju pred novim majskim poročilom o inflaciji v ZDA, ki bo objavljeno v petek in bi lahko vplivalo na smer trga.

Vlagatelji upajo na nadaljnje umirjanje inflacije, kar bi podprlo upanje na izdatnejše znižanje obrestne mere s strani ameriške centralne banke letos. V preteklih dneh so vodilni v FED-u povedali, da je inflacija še vedno precej nad ciljnimi ravnmi centralne banke. Ocenili so, da je možno eno znižanje obrestne mere do konca leta. Na drugi strani trg ocenjuje, da bo FED do konca leta dvakrat znižal obrestne mere, s septembrom.

Okrepitev dolarja in padec cen nafte

Na valutnih trgih pa je vrednost dolarja glede na košarico valut dosegla najvišjo raven v zadnjih dveh mesecih. Indeks dolarja, ki kaže vrednost ameriškega dolarja glede na ostalih šest najpomembnejših svetovnih valut, se danes zjutraj giblje pri 106,13 točke. Včeraj ob tem času je dolar znašal 105,65 točke.

Tečaj dolarja glede na japonsko valuto se je zvišal z včerajšnjih 159,75 na 160,65 jena, kar je najvišja raven v zadnjih 38 letih. Zaradi tega je pričakovati posredovanje japonskih denarnih oblasti, ki opozarjajo, da ne bodo dopuščale pretiranega padca tečaja jena. Ameriška valuta se je okrepila tudi v primerjavi z evropsko, tako da je tečaj evra zdrsnil na 1,0690 dolarja, medtem ko je včeraj ob tej uri znašal 1,0710 dolarja. Evro pa je v primerjavi z japonsko valuto poskočil na najvišjo vrednost vseh časov pri 171,50 jena.

Cene nafte so se znižale. Cena soda na londonski borzi je zjutraj zdrsnila za 0,23 odstotka, na 85,05 dolarja, na ameriškem trgu pa se je sod pocenil za 0,26 odstotka, na 80,70 dolarja.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Freepik