Rast azijskih borz in stabilen dolar kljub zaskrbljenosti vlagateljev glede ameriškega gospodarstva

Azijske borze so v sredo zabeležile rast, medtem ko je dolar ostal stabilen, saj so umirjeni podatki o trgu dela v ZDA okrepili pričakovanja glede morebitnega znižanja obrestne mere s strani Federal Reserve septembra, pred ključnim poročilom o plačilnih listah ta teden. Kljub temu pa zaskrbljenost vlagateljev glede ohlajanja ameriškega gospodarstva še naprej vpliva na tveganje. V Aziji je medtem pozornost namenjena predvsem indijskim trgom, ki so po rezultatih volitev zabeležili padce.

MSCI indeks se je povečal za 0,24 odstotka. Japonski Nikkei je padel za 1 odstotek, saj je japonski jen dosegel najvišje vrednosti v zadnjih dveh tednih. Kitajske delnice so bile mešane. Indeks modrih čipov CSI300 se v zgodnjem trgovanju ni bistveno spremenil. Hongkonški indeks Hang Seng se je povečal za 1 odstotek.

Storitvena dejavnost na Kitajskem se je maja pospešila najhitreje v zadnjih 10 mesecih. Število zaposlenih pa se je prvič po januarju povečalo, kar kaže na trajno okrevanje v drugem četrtletju. Nasprotno pa so podatki iz ZDA pokazali, da se je število odprtih delovnih mest aprila zmanjšalo bolj od pričakovanj. Slednje pa je znak, da se razmere na trgu dela blažijo.

Zaradi teh podatkov so se okrepila pričakovanja glede znižanja obrestnih mer v letošnjem letu, pri čemer so tržne cene nakazovale 45 bazičnih točk umirjanja. Trgovci zdaj ocenjujejo 65-odstotno verjetnost znižanja obrestnih mer septembra, kar je precej več od 46-odstotne verjetnosti prejšnji teden, kaže orodje CME FedWatch.

Trg dela v ZDA se mehča

“Čeprav podatki o prostih delovnih mestih ne bi smeli vplivati na petkove plačilne liste, se zdi, da potrjujejo, da se trg dela v ZDA mehča,” so povedali ekonomisti ING. Ameriške borze so se v torek nekoliko povečale po podatkih o delovnih mestih, ki so bili nižji od pričakovanih in so okrepili upanje o letošnjem znižanju obrestnih mer s strani Federal Reserve.

Donosnost 10-letnih ameriških obveznic je v azijskih urah znašala 4,3376 odstotka. V torek po objavi podatkov o delovnih mestih je sicer dosegla skoraj tritedensko najnižjo vrednost 4,314 odstotka. Indeks dolarja, ki meri vrednost ameriške valute v primerjavi s šestimi glavnimi tekmeci, je bil stabilen pri 104,14. Dolar se je v torek sicer dotaknil skoraj dvomesečnega dna, in sicer pri 103,99.

Strokovnjaki za valutno trgovanje menijo, da bo moč dolarja v prihodnjih 12 mesecih verjetno nekoliko oslabela, saj je trenutno precenjen. “Če bo inflacija ostala nespremenjena, to morda ne bo povzročilo dviga obrestnih mer, vendar bi lahko prisililo trg, da ponovno določi cene glede tega, koliko olajšanja lahko Fed zagotovi leta 2024,” je dejal Daragh Maher, vodja strategije FX za ZDA pri HSBC.

Valutni in surovinski trgi

Šibkost dolarja je pomagala jenu, da se je v torek okrepil na več kot dvotedensko najvišjo vrednost 154,55 za dolar. Nazadnje je bil v sredo zjutraj pri 155,48. Medtem so terminske pogodbe kazale na umirjeno odprtje indijskega indeksa Nifty 50, potem ko je v torek zdrsnil za skoraj 6 odstotkov, kar je bila njihova najslabša seja v štirih letih, saj so tuji vlagatelji prodali delnice v vrednosti približno 1,5 milijarde USD.

Modijeva vladajoča stranka Bharatiya Janata je prvič v desetletju izgubila lastno večino v parlamentu in je zdaj odvisna od svojih regionalnih zaveznikov, kar je povzročilo negotovost glede gospodarskih politik, vključno s prizadevanjem za rast, ki jo vodijo naložbe.

Na področju surovin so cene nafte v zgodnjem azijskem trgovanju rahlo povečale izgube glede na prejšnje seje zaradi naraščajočih skrbi glede povpraševanja, potem ko je poročilo industrije pokazalo povečanje zalog surove nafte in goriva v ZDA. Terminske pogodbe za nafto Brent so se znižale za 0,1 odstotka na 77,47 USD za sod. Terminske pogodbe za ameriško surovo nafto West Texas Intermediate ps so padle za 0,12 odstotka na 73,16 USD za sod. Cena zlata je bila 0,09 odstotka višja pri 2.330 USD za unčo.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Pixabay