Avstrija podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko  

Avstrija je napovedala, da bo nadzor na svoji meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče sredi maja, podaljšala za nadaljnjih šest mesecev. To odločitev je ob obisku mejnega prehoda Špilje na avstrijsko-slovenski meji sporočil avstrijski notranji minister Gerhard Karner. Skupaj z deželnim glavarjem avstrijske Štajerske Christopherjem Drexlerjem je minister ocenil aktualne migracijske izzive in poudaril pomen sodelovanja s slovenskimi organi.

Notranji minister Gerhard Karner je izrazil zaskrbljenost zaradi nezakonitih migracij in poudaril, da “ta mejni prehod kot noben drug ponazarja, kako pomembno je, da strogo in dosledno ukrepamo proti nezakonitemu tihotapljenju ljudi.” Avstrija s tem nadaljuje svojo politiko nadzora meja, ki jo je začela leta 2015 med begunsko krizo. Od takrat je nadzor vsakih šest mesecev podaljševala, pri čemer zadnje podaljšanje velja od 12. novembra lani.

Po besedah ministra Karnerja, zadnji ukrepi in povečan nadzor že kažejo učinke, saj tihotapci začenjajo izogibati se Avstriji. To potrjuje spletni novičarski portal 5min.at, ki navaja ministra: “Trenutno opažamo, da zadnji ukrepi in povečan pritisk pri nadzoru dajejo učinek in da se tihotapci že izogibajo Avstriji.”

Avstrijska odločitev o podaljšanju nadzora temelji na več faktorjih, vključno z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje EU in trgovino z ljudmi. Kljub temu Slovenija nasprotuje tovrstnim ukrepom in opozarja na sodbo Sodišča EU, ki pravi, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU.

V zadnjih letih je zaradi povečanja nezakonitih migracij in boja proti tihotapljenju več držav članic EU, vključno z Italijo na meji s Slovenijo, uvedlo začasne mejne kontrole. Tudi slovenska vlada je lani uvedla začasni nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki ga je nato decembra podaljšala še za šest mesecev.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Portal24