Andreja Katič potrjena za novo pravosodno ministrico

Na redni marčevski seji Državnega zbora (DZ) so poslanke in poslanci z večino glasov potrdili Andrejo Katič za novo pravosodno ministrico Republike Slovenije. Z 45 glasovi za in 18 proti je Katičeva prejela podporo za vodenje pravosodnega resorja, pri čemer so za njo glasovali predvsem poslanci koalicijskih strank Svoboda, Levica, SD in poslanec madžarske narodnosti. Opozicijski stranki SDS in NSi pa sta ji podporo odrekli.

Ob tem imenovanju so tako koalicija kot opozicija izrazili pričakovanja, da bo Katičeva proučila ozadje odmevne afere nakupa stavbe na Litijski cesti, ki je pred tem v središču pozornosti pristala zaradi vprašljivih okoliščin nakupa za potrebe sodišč.

Izkušena političarka v težavnem času

Andreja Katič, ki pravosodni resor prevzema v že znanih težavnih časih, je izrazila upanje v dobro sodelovanje in poudarila pomen skupnega dela v dobrobit pravne države in njenih državljanov. To ni njeno prvo vodenje ministrstva, saj je že služila kot pravosodna ministrica v vladi Marjana Šarca, kar ji daje dragocene izkušnje za soočanje s trenutnimi izzivi.

Afera nakupa stavbe in prve poteze ministrice

Njeno imenovanje sovpada z razkritjem afere nakupa stavbe na Litijski cesti, zaradi katere je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti izvedel več hišnih preiskav, med drugim tudi v prostorih ministrstva za pravosodje. Katič je ob tem zagotovila, da se bo z nujnimi podrobnostmi seznanila in sprejela ključne odločitve glede sodelavcev na ministrstvu.

Med prvimi nalogami, ki jih je napovedala nova ministrica, so pogovori s predstavniki pravosodja in uresničevanje odločb ustavnega sodišča glede plač sodnikov. Predvidoma že v prvi polovici leta naj bi vlada to uredila s posebnim zakonom. Premier Robert Golob je ob imenovanju pohvalil bogate izkušnje Andreje Katič in izrazil prepričanje, da bo njena pretekla vloga ministrice prispevala k učinkovitemu soočanju z zastavljenimi nalogami.

Andreja Katič tako stopa na čelo pravosodnega ministrstva v obdobju, ki zahteva preudarno vodenje in odločne korake pri reševanju tekočih zadev, hkrati pa predstavlja priložnost za krepitev pravne države in zaupanja državljanov v pravosodni sistem.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Anže Malovrh/STA