Ajdovščina: Podjetje Tech4Meat bo razvijalo meso iz izvornih celic
V Ajdovščini je januarja svoja vrata odprlo podjetje Tech4Meat, ki napoveduje revolucijo v prehrambeni industriji s proizvodnjo mesa iz izvornih celic. Za tem ambicioznim projektom stoji pobudnik in večinski lastnik Ivo Boscarol, znan po svojih inovativnih podvigih. Boscarol je napovedal, da bo do konca naslednjega leta za novo podjetje zgrajen sodoben poslovno-industrijski objekt.
Raziskovalec in eden od ustanoviteljev, Marko Ušaj, ki se trenutno mudi na Švedskem, bo svoje znanje prinesel nazaj v Slovenijo ob koncu leta. Ušaj, prepričan v potencial celične tehnologije, zagotavlja: “Zagotovo bo zelo pravi okus mesa, ker to ne bo neka umetna tvorba, ampak bo še vedno meso, narejeno iz celic, ki so v mesu.”
Podjetje si v naslednjih dveh do treh letih zastavlja cilj razviti prve laboratorijske prototipe kultiviranega mesa. Direktorica in soustanoviteljica Katja Križman je razkrila načrte za postopno širitev proizvodnje in prodajne ambicije podjetja, ki segajo vse od Amerike do Singapurja, kjer je prodaja kultiviranega mesa že odobrena. Križmanova optimistično napoveduje, da bo takšno meso dostopno tudi v Evropi v prihodnjih štirih do petih letih.
Ekipa Tech4Meat bo v naslednjih mesecih še okrepljena, pri čemer se za zaposlitev zanima tudi mednarodni kader, kar kaže na privlačne zaposlitvene pogoje, ki jih podjetje ponuja. Trenutne prostore deli s podjetjem CO BIK, kjer se bodo v novem objektu, ki ga financira Boscarol, nahajala tudi druga inovativna podjetja.
Boscarol verjame, da bo proizvodnja mesa v laboratorijih ključna za prihodnje izzive v kmetijstvu, povezane s pomanjkanjem krme in hrane. “To je tisto, kar je pomembno, da bo komplementarno trenutnemu kmetijstvu, kot ga poznamo danes,” je poudaril Boscarol, ki pa vrednosti investicije ni želel razkriti.
[Vir MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Freepik