AI uspel napovedati, ali bo zdravljenje z antidepresivi učinkovito ali ne

Predpisovanje antidepresivov je trenutno proces, ki se pogosto zanaša na metodo poskusov in napak, kar lahko za bolnike pomeni dolgotrajno obdobje iskanja učinkovitega zdravljenja. Dolgotrajno obdobje ne le podaljšuje trpljenje pacientov, ampak tudi povečuje stroške zdravstvene oskrbe. Vendar pa raziskovalci zdaj upajo, da bi lahko umetna inteligenca (AI) spremenila ta pristop k predpisovanju antidepresivov in tako bolnikom prihranila čas ter izboljšala njihovo psihiatrično oskrbo.

Nedavna študija, ki jo je izvedla skupina raziskovalcev iz amsterdamskega univerzitetnega medicinskega centra (Amsterdam UMC) in univerzitetnega medicinskega centra Radboud na Nizozemskem, je pokazala, kako lahko AI pomaga psihiatrom napovedati učinkovitost antidepresivov, kot je sertralin, ki se pogosto predpisuje za zdravljenje depresije. Sertralin, znan tudi pod blagovno znamko Zoloft, je antidepresiv prve izbire za zdravljenje zmerne do hude depresije, vendar njegova učinkovitost ni zagotovljena za vse paciente. “Pri polovici jih deluje, pri polovici ne,” je poudaril Maarten Poirot, doktorski kandidat na amsterdamskem UMC in prvi avtor študije. To pomeni, da lahko iskanje učinkovitega zdravljenja traja mesece, medtem ko pacienti trpijo brez potrebne olajšave.

Algoritem

Raziskovalna ekipa je razvila algoritem, ki združuje različne vrste podatkov, vključno z napovedovalci MRI, kot sta volumen hipokampusa in pretok krvi, ter klinične informacije, da bi napovedala, ali bo pacient dobro odzval na sertralin v osmih tednih. Ta integracija podatkov je omogočila razvoj modela, ki je, po besedah Poirota, klinično dragocen za napovedovanje izida zdravljenja.

Študija, objavljena v American Journal of Psychiatry, je vključevala 229 bolnikov, starih med 18 in 65 let, je pokazala, da bi lahko AI ključno prispeval k izboljšanju odločitev o zdravljenju, še posebej pri pacientih z duševnimi boleznimi. “AI je ključnega pomena,” je poudaril Poirot, opisuje kako se radiologija in psihiatrija zdaj povezujeta na načine, ki prej niso bili možni, zlasti zaradi obsega in kompleksnosti podatkov, ki so na voljo.

AI je uspel napovedati, ali bo zdravljenje učinkovito že v enem tednu po začetku terapije, kar bi lahko pomenilo pomemben napredek v hitrosti določanja ustreznega zdravljenja za pacienta. To predstavlja potencialno revolucijo v načinu, kako se pristopa k zdravljenju depresije, saj bi lahko zmanjšalo čas, potreben za najdenje učinkovitega zdravljenja, in povečalo splošno učinkovitost psihiatrične oskrbe.

Študija ni brez omejitev

Vendar študija ni brez omejitev. Njeni rezultati še niso bili potrjeni z zunanjimi podatki, raziskovalci pa upajo, da bodo to lahko storili v prihodnjih kliničnih preskušanjih. Prav tako se študija osredotoča le na en antidepresiv, medtem ko mnogi pacienti doživljajo kombinacijo zdravljenj. To pomeni, da bo za širšo uporabo teh odkritij v klinični praksi potrebno razviti dodatne metode AI in ML, ki lahko upoštevajo te kompleksnosti.