Afera Litijska: Vodja poslanske skupine SDS razkrila neobstoječo komisijo?

Vodja poslanske skupine stranke SDS, Jelka Godec, je na družbenem omrežju X razkrila zmedo in nasprotujoče si informacije glede t.i. afere Litijska. Gleda na zapis lahko sklepamo, da so na stranki SDS prejeli nasprotujoče si informacije glede neodvisne komisije, ki naj bi preučevala prostorsko stisko sodišč.

6. februarja je ministrica za zunanje zadeve, Tanja Fajon, medijem dejala, da je predsednik vlade, Robert Golob, stranko SD seznanil z ustanovitvijo neodvisne komisije. Ta naj bi “današnji dan pregledovala prostore in iskala rešitve za prostorsko stisko sodišč.” Vendar pa je Jelka Godec razkrila, da odgovori na poslansko vprašanje kažejo, da omenjene komisije sploh ni bilo. Odgovor vlade se namreč glasi: “Vlada Republike Slovenije oz. predsednik vlade nista imenovala neodvisne komisije v zvezi z nakupom stavbe na Litijski 51. Predsednik se je, potem, ko so se pojavili dvomi v nakup sodne stavbe, posvetoval z različnimi neodvisnimi strokovnjaki s področja upravljanja z nepremičninami. Šlo je za neformalno posvetovanje oziroma izmenjavo mnenj, s pomočjo katerih je predsednik vlade želel pridobiti celovito informacijo glede ureditve prostorskih problemov na področju sodstva.”

Razkritje Jelke Godec je sprožilo val vprašanj o transparentnosti in komunikaciji znotraj vlade. Kako je mogoče, da ministrica in predsednik vlade govorita o ukrepih in komisijah, ki ne obstajajo? Ali gre za nesporazum ali pomanjkanje koordinacije znotraj vlade?

Spomnimo…

Afera Litijska: NPU preverja katere informacije lahko razkrije javnosti

Pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan, se je udeležila svoje zadnje seje vlade pred odhodom iz vladnih vrst. Njen odhod sledi tednom razčiščevanj okoliščin nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe sodišč, vrednega 7,7 milijona evrov. Švarc Pipan, ki je odstopno izjavo podala prejšnji četrtek, bo po odhodu iz vladnih vrst krajši čas prejemala nadomestilo.

Nakup stavbe je sprožil očitke o netransparentnosti in negospodarnosti, zaradi česar se je ministrica znašla pod pritiskom javnosti in politike. Kljub temu je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, pri čemer je izpostavila vlogo nekaterih uslužbencev ministrstva in članov svoje stranke, SD. Odločila se je vztrajati na položaju še nekaj časa, da bi razčistila okoliščine nakupa… več tukaj.

Portal24; Foto: Zajem zaslona