ADB opozarja na potencialne negativne posledice EU “carin na ogljik”

Evropska unija je v sklopu prizadevanj za boj proti podnebnim spremembam predstavila načrt za uvedbo carin na uvoz izdelkov z visoko vsebnostjo ogljika. Ta ukrep, znan kot mehanizem za prilagoditev meja ogljika (CBAM), ima za cilj zmanjšati t.i. “uhajanje ogljika”, ki nastane, ko se proizvodnja preseli v države z manj strogimi podnebnimi politikami. Vendar pa Azijska razvojna banka (ADB) opozarja, da bi lahko ukrep imel negativne posledice za azijske države v razvoju. Dodali so, da davek verjetno ne bo občutno zmanjšal globalnih izpustov toplogrednih plinov.

CBAM namerava zagotoviti enake konkurenčne pogoje za podjetja v EU in tujino, s tem da bi tuji dobavitelji plačali enako ceno za ogljik kot podjetja znotraj Unije, ne glede na to, ali v svojih matičnih državah obstaja sistem trgovanja z emisijami ali davek na ogljik. Kljub temu ADB meni, da bo ta ukrep zmanjšal izvoz iz Azije v EU, še posebej iz zahodne in jugozahodne Azije ter morda tudi iz Indije, ki bi lahko videla upad izvoza jekla.

“Davek na ogljik” bo le minimalno zmanjšal emisije

ADB poudarja, da bo “davek na ogljik” le minimalno zmanjšal emisije, saj bo vsako zmanjšanje hitro izničilo naraščajoča proizvodnja z visokimi emisijami v Aziji. Neil Foster-McGregor, ekonomist pri ADB, opozarja, da je ukrep trenutno omejen samo na uvoz v EU in zajema le šest sektorjev. Brez temeljite spremembe proizvodnih tehnik bo svetovno povečanje emisij nadaljevalo, kljub uvedbi cene ogljika.

Za bolj učinkovito rešitev ADB predlaga mehanizme za izmenjavo tehnologij, ki bi pomagali zmanjšati emisije. Poleg tega bi lahko prihodki, zbrani s CBAM, ki bi lahko do leta 2030 dosegli približno 14 milijard evrov, financirali projekte za boj proti podnebnim spremembam v državah v razvoju in pomagali razogljičiti proizvodnjo.

Medtem ko EU uvaja carine za spodbujanje boljšega varovanja podnebja globalno, nekatere države, kot sta Indija in Kitajska, ta ukrep kritizirajo in razmišljajo o protiukrepih, vključno z uvedbo lastnih carin na izdelke, namenjene evropskemu trgu. Kitajska je Evropo celo opozorila, naj ne uporablja podnebja kot izgovora za trgovinski protekcionizem.

ADB opozarja tudi, da bi lahko CBAM nenamerno spodbudil proizvajalce v EU, da preselijo več proizvodnih zmogljivosti v tujino, kar bi lahko povečalo uhajanje ogljika v predelovalnem segmentu znotraj EU. “Videli so vejo, na kateri sedijo,” je zaključil Jong Woo Kang, višji ekonomist pri ADB, s čimer je poudaril morebitne nenamerne posledice tega podnebnega ukrepa.

[Vir: Hina]; Portal24