9 znakov, ki kažejo, da ste preveč odgovorna oseba

Ste odgovorna oseba? Vam je težko ljudem reči ne? Ste nagnjeni k prevzemanju lastništva nad nalogami, napakami in težavami drugih ljudi? Vam je težko prositi za pomoč? Se vam izražanje in deljenje čustev zdi zastrašujoča naloga? Če ste na vsa ta vprašanja odgovorili pritrdilno, ste lahko preodgovorna oseba. Da, to je težava in ne nekaj, kar bi morali prezreti!

Psihologinja in trenerka za duševno zdravje dr. Lalitaa Suglani je na svojem Instagram profilu delila, kako je videti, če ste preveč odgovorni in kaj lahko storite, da to obvladate.

Torej, kaj je preodgovorna oseba?

Lepo je vedeti, da pozitivno vplivaš na ljudi, ker jih osrečuješ. Toda med prijaznostjo in ugajanjem ljudem obstaja majhna razlika. Če ugajate ljudem, ste verjetno tudi preveč odgovorna oseba.

Prijazni ljudje, ki postavljajo druge pred sebe in zmanjšujejo ali se izogibajo konfliktom, kritikam, zavračanju, razočaranju in izgubi, so preodgovorni ljudje. Teh dobrih stvari pogosto ne počnejo zato, ker bi radi naredili pravo stvar, ampak zato, ker ne poznajo drugega načina, kako delovati.

Znaki, da ste preodgovorna oseba

Prevelika odgovornost vam ne bo prinesla nič dobrega, saj boste zaradi nje občutili naslednja čustva.

  • Hudo vam je, ker ste sami ali rečete ne.
  • Borite se s prošnjo ali sprejemanjem pomoči.
  • Strah pred tem, da bi zasenčili druge.
  • Zmanjšajte pomen svojih zahtev in ciljev.
  • Na koncu prevzamete breme, ker domnevate, da ga drugi ne bodo.
  • Prizadevajte si za popolno neodvisnost.
  • Prevzemite čustva drugih ljudi.
  • Poskusite igrati terapevta s svojo družino in prijatelji.
  • Počutite se neizprosno, ko nekdo meni, da je upravičen do vaše velikodušnosti in podpore.

Kako se znebiti prevelike odgovornosti?

Biti odgovoren je odlična stvar, toda pretirana odgovornost je lahko slaba za vaše duševno zdravje. Morate izbrati sebe in biti bolj pristni do vas kot kdaj koli prej, če želite vzeti vajeti svojega življenja v svoje roke. Pomagalo vam bo pri zdravljenju in vam ne bo dovolilo, da bi ponovili kar koli, kar ste storili v preteklosti.

1. Postavite si meje

Razvijte zdrave osebne meje, ki vključujejo več lastnih dejanj in čustev, kot pa prevzemanje odgovornosti za čustva drugih ljudi. Z drugimi besedami, vaše meje se nanašajo na vaša čustva in dejanja, ki naj bodo v središču vašega bitja. Razumite, da se vam ni treba počutiti preveč odgovornega za nekoga v svojem življenju, edina oseba, za katero bi morali skrbeti, ste sami.

2. Meje se nanašajo na ‘VAS’

Imate občutek, da vas nekdo izkorišča? Se počutite dolžne dvigniti slušalko, ko vas kdo kliče, tudi ko ste zaposleni? Nehaj s tem. Če vas kateri od vaših odnosov obremenjuje ali spravlja v frustracijo, morate postaviti nekaj omejitev, da vas ne bodo izkoriščali.

3. Odločite se, kaj ste pripravljeni potrpeti

Na svetu ni ničesar, kar bi morali početi, česar si ne želite. Vedno imate možnost izbrati stvari, ki jih želite početi. Če želite prijatelju reči ne, ko vas prosi za uslugo, tudi če vas razjezi, lahko to storite. Zato se prepričajte, da veste, kaj ste pripravljeni potrpeti, da se izognete neželenim posledicam.

4. Ne obremenjujte se zaradi negativnega odgovora nekoga

Ali ste nagnjeni k stresu zaradi negativnega odziva nekoga, ko postavljate meje? Niti to ni vaša odgovornost niti nimate nadzora nad njihovim odzivom. Zaradi postavljanja meja se ne bi smeli počutiti krivega. Če to storijo, se morda morate distancirati od te osebe.

5. Ne morete spremeniti drugih ljudi

Ko se počutite odgovorne za druge, morda čutite, da je vaša naloga pomagati osebi in jo po možnosti spremeniti. Tukaj pridejo do izraza vaše meje. Postavljanje meja ni namenjeno uveljavljanju nadzora nad drugimi. Namenjeno je, da določite vaše meje glede tega, kako lahko njihovo vedenje vpliva na vas.

vir Foto: Pixabay