3 milijarde evrov iz zamrznjenega ruskega premoženja za Ukrajino

Evropski diplomati so dosegli pomemben dogovor glede uporabe zamrznjenega ruskega državnega premoženja za pomoč Ukrajini. Dogovorili so se, da bodo dohodek od teh sredstev, ocenjenih na okoli 3 milijarde evrov letno, namenili za vojaške izdatke in obnovo Ukrajine, ki jo je vojna hudo prizadela.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino leta 2022 je v evropskih bančnih depozitih zamrznjenih približno 210 milijard evrov premoženja ruske centralne banke, večinoma v depozitarju Euroclear v Belgiji. Po zapisu na družbenem omrežju X Belgije, ki trenutno predseduje pogovorom v Evropskem svetu, je bil dogovor “načeloma” sprejet na rednem srečanju nacionalnih predstavnikov.

Belgijski premier Alexander De Croo je napovedal, da bo Belgija iz svojega dela zamrznjenih sredstev poslala okoli 1,5 milijarde evrov neposredno v Ukrajino. To bo omogočila z uporabo obstoječe zakonodaje o davku od dohodkov pravnih oseb, ki bo obdavčila nepričakovane dobičke Euroclearja.

Komisija je dolgo časa zagovarjala uporabo obresti iz zamrznjenih skladov za pomoč Ukrajini, nedavno pa so svoje načrte razširili tudi na vojaške izdatke. Načrt, ki ga podpira tudi skupina sedmih vodilnih industrializiranih demokracij (G7), naj bi pomagal Ukrajini pri obratu v njeni vojaški akciji, ki je vse bolj obupana.

Ukrajinski ministri: Evropa bi morala iti dlje

Ukrajinski ministri so izrazili prepričanje, da bi morala Evropa iti dlje in ne samo zbirati obresti, temveč v celoti zapleniti premoženje Moskve. Zaskrbljenost glede tega predloga pa izražajo uradniki iz držav EU in Evropske centralne banke, ki menijo, da bi popolna zaseg premoženja lahko škodila ugledu evra kot varne valute in postavila neuporaben precedens.

Med pogovori so se pojavili tudi pomisleki glede administrativnih provizij, ki jih bo obdržal Euroclear. Sprva predlagana številka je znašala kar 13 odstotkov, a so se končno dogovorili, da bo Euroclear obdržal začasno rezervo v višini 10 odstotkov dobička v primeru pravnih sporov, ter dodatnih 0,3 odstotkov kot spodbudo. Preostalih 90 odstotkov sredstev pa bo posredovanih prek Evropske mirovne pomoči za nakup orožja za Ukrajino.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila upanje, da bo Ukrajina lahko prejela prva sredstva v okviru tega mehanizma že do julija, pri čemer bodo izračuni veljali za nazaj do februarja, ko je Euroclear uradno ločil sredstva.

Veleposlaniki EU so se danes tudi uradno dogovorili o reformah, ki jih bo morala Ukrajina izvesti za prejemanje dodatnih sredstev iz ločenega mehanizma nepovratnih sredstev in posojil EU v vrednosti 50 milijard evrov.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels