29-letni Nizozemki zaradi duševnega trpljenja odobrili evtanazijo

Zoraya ter Beek, 29-letna Nizozemka, je zaradi neznosnega duševnega trpljenja dobila dovoljenje za evtanazijo, kar je sprožilo obsežne razprave po vsej Evropi. Ter Beek pričakuje, da bo v prihodnjih tednih končala svoje življenje, kar je izzvalo tako podporo kot kritiko javnosti. Po triinpolletnem postopku je Ter Beek dobila dovoljenje za medicinsko pomoč pri samomoru, kar je skladno z nizozemskim zakonom iz leta 2002. Ta zakon dovoljuje evtanazijo za osebe, ki doživljajo “neznosno trpljenje brez možnosti izboljšanja” in so popolnoma informirane ter sposobne sprejeti odločitev. Zgodba Ter Beek pa je po objavi članka v aprilu, ki so ga povzeli številni mediji po svetu, postala mednarodna tema.

Njen primer je posebej kontroverzen, saj je pomoč pri samomoru zaradi duševnih težav na Nizozemskem še vedno relativno redka. V letu 2010 sta bila zabeležena dva primera, povezana s psihičnimi težavami, leta 2023 pa jih je bilo že 138, kar predstavlja 1,5 odstotka od skupno 9068 primerov evtanazije. Kljub temu, da je zakonodaja že dolgo uveljavljena, pa primeri, kot je Ter Beek, še vedno vzbujajo številna vprašanja in skrbi glede zakonitosti in etičnosti takšnih postopkov.

Osebna zgodba Zoraye ter Beek

Zoraya ter Beek trpi za kronično depresijo, anksioznostjo, travmo in nedoločeno osebnostno motnjo. Diagnosticiran ji je bil tudi avtizem. Njene težave segajo v zgodnje otroštvo. “Ko sem spoznala svojega partnerja, sem mislila, da mi bo varno okolje pomagalo ozdraveti. Ampak še naprej sem se samopoškodovala in se počutila samomorilno,” je pojasnila.

Intenzivno zdravljenje, vključno s terapijo s pogovorom, zdravili in več kot 30 sejami elektrokonvulzivne terapije (ECT), ni prineslo želenih rezultatov. “Na začetku zdravljenja imaš upanje. Mislila sem, da mi bo bolje. A ko zdravljenje napreduje, začneš izgubljati upanje,” je povedala. Po desetih letih neuspešnega zdravljenja je začela razmišljati o samomoru, vendar jo je samomor šolskega prijatelja in vpliv na njegovo družino od tega odvrnil.

Decembra 2020 je zaprosila za pomoč pri umiranju. “To je dolg in zapleten postopek. Ni tako, da se za pomoč pri umiranju prijaviš v ponedeljek in do petka boš mrtev,” je pojasnila. Po dolgem čakalnem obdobju in več ocenjevanjih je bila končno odobrena za evtanazijo. “V treh letih in pol, kolikor je to trajalo, nisem nikoli oklevala. Počutila sem se krivo. Imam partnerja, družino, prijatelje in nisem slepa za njihovo bolečino. In bilo me je strah. Toda odločena sem, da bom to prestala,” je dejala.

Odzivi javnosti in osebna priprava na odhod

Ko je bil aprila objavljen članek o njenem primeru, je prejela veliko negativnih komentarjev. “Ljudje so rekli: ‘Ne počni tega, tvoje življenje je dragoceno.’ To vem. Drugi so rekli, da imajo zdravilo, na primer posebno dieto, naj najdem Jezusa ali pa gorim v peklu,” je povedala.

Kljub kritikam je Ter Beek odločena nadaljevati. Po sestanku z zdravniško ekipo pričakuje, da bo njen konec v prihodnjih tednih. “Odleglo mi je. Bil je dolg boj,” je priznala. Na določen dan bo medicinska ekipa prišla k njej domov in začela postopek. “Začeli mi bodo dajati pomirjevala in mi ne bodo dali zdravil za zaustavitev srca, dokler ne bom v komi. Moj partner bo tam, a sem mu povedala, da je v redu, če mora zapustiti sobo pred trenutkom smrti,” je pojasnila.

“Zdaj, ko je prišel trenutek, sva pripravljena nanj in najdeva mir. Tudi sama se počutim krivo. Toda včasih, ko imaš nekoga rad, ga moraš pustiti, da odide,” je zaključila Zoraya.

[Vir: The Guardian]; Portal24; ; Foto: Zajem zaslona