ZDA Ukrajini nepričakovano napovedala dodatno vojaško pomoč

V nepričakovani potezi je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna napovedala dodatno vojaško pomoč Ukrajini v višini 300 milijonov dolarjev, osredotočeno predvsem na topništvo, vključno z drugim paketom balističnih raket M39 ATACMS. Po poročanju novinarjev Politica, Lare Seligman, Alexandra Warda in Paula McLearya, je ta pomoč ključnega pomena za Ukrajino, ki se sooča z nadaljevanjem konflikta.

Balistična raketa M39 ATACMS, ki tehta dve toni, je bila že prej uporabljena v ukrajinskih napadih, kar je povzročilo znatne motnje v ruski zračni obrambi in helikopterskih silah. Forbes poroča, da ima raketa doseg do 160 kilometrov, ko je izstreljena iz lanserjev HIMARS ali M270, od katerih ima Ukrajina približno trideset oziroma dvajset enot. Čeprav ni popolnoma natančna, je raketa zmožna zadeti cilj na razdalji približno 45 metrov od namenjene točke. Ob padcu proti cilju raketa razprši majhne bombe, ki pokrijejo veliko območje in imajo uničujoč učinek na mehke, razpršene cilje.

Analiza komercialnih satelitskih posnetkov

Prvi znani napad z uporabo teh raket je bil izveden 17. oktobra, ko so bile tarče dve helikopterski bazi pod rusko okupacijo v jugu in vzhodu Ukrajine. Analiza komercialnih satelitskih posnetkov, ki jo je opravil GeoConfirmed na Twitterju, je razkrila, da je napad uničil ali resno poškodoval 21 helikopterjev, kar je bilo označeno kot najhujši udarec za ruske zračne sile od začetka konflikta. “To je verjetno najhujši udarec za ruske zračne sile od začetka vojne,” je zapisano v komentarju objave. Druga analiza ukrajinske ekipe Frontelligence Insight je potrdila oceno GeoConfirmed. “Njihove ocene temeljijo na trdnih argumentih,” je dejala skupina.

Drugi napad, izveden 25. oktobra, je bil usmerjen proti ruski lansirni rampi v Lugansku, kar so dokumentirali tudi videoposnetki in fotografije, ki prikazujejo posledice napada, vključno z dimom, ki se je dvigal iz prizorišča. Ti napadi ne le da predstavljajo znatno škodo za rusko vojsko, temveč tudi kažejo na strateško uporabo vojaške pomoči, ki jo Ukrajina prejema od Združenih držav Amerike.

V zadnjih letih pred vojno v Ukrajini je rusko letalstvo poslalo pet lanserjev z radarji na okupirani Krim, kasneje pa so na okupirano ozemlje Ukrajine in okoli njega razporedili še več takih enot. S prihodom večje količine orožja v Ukrajino, namenjenega za napade na globoko ozemlje, so se začeli napadi na te lanserje, pri čemer je bilo po podatkih Oryxa uničenih najmanj šest lanserjev S-400 in znatna količina pripadajoče opreme.

Obseg nadaljnjih ukrajinskih napadov po prvih dveh v oktobru ni povsem jasen

Obseg nadaljnjih ukrajinskih napadov po prvih dveh v oktobru ni povsem jasen. Kljub temu je jasno, da Ukrajina svojega zmogljivega orožja ni zapravljala brez premisleka. Pričakuje se, da bodo nove rakete iz nedavno napovedanega paketa pomoči uporabljene proti ruskim ciljem, kot so helikopterske baze in protizračna obramba.

Za Rusijo bi lahko bila to draga in kratkotrajna kampanja, saj bo po porabi tega paketa morda preteklo nekaj časa, preden ZDA pošljejo nadaljnjo pomoč. Politika Bele hiše običajno vključuje pošiljanje orožja iz zalog ameriške vojske v Ukrajino, vendar le, če so sredstva za zamenjavo že na voljo. Decembra je zmanjkalo nadomestnih sredstev, potem ko so proruski republikanci v ameriškem kongresu blokirali Bidnov predlog za pošiljanje dodatne pomoči Ukrajini v višini 61 milijard dolarjev. Pentagon je nato našel dodatnih 300 milijonov dolarjev prihrankov na že sklenjeni pogodbi, kar je omogočilo nadaljnjo pomoč Ukrajini.

Zdaj politiki iz Bidnove stranke poskušajo izvesti redke zakonodajne manevre, ki bi kongres prisilili k glasovanju o novi pomoči v višini 61 milijard dolarjev, kljub minimalni podpori republikancev. Zbiranje podpisov za to peticijo se je začelo včeraj, za njen uspeh pa je potrebnih 218 podpisov v predstavniškem domu, kjer trenutno prevladujejo republikanci z 219 člani nasproti 213 demokratom.

[Vir: Forbes]; Portal24; Foto: Pexels