Vreme: Nevihte, sneg in veter ohladili Slovenijo

Slovenijo je včeraj zvečer zajelo izrazito poslabšanje vremena, ki je prineslo nenadne padce temperature za deset in več stopinj Celzija v samo dobri uri, povzročilo pa je tudi zapadanje snega v višje ležečih alpskih dolinah, kot sta Rateče in Planica. Obenem je močan veter pustošil po večjem delu države, v Ljubljani dosegel hitrosti do 95 kilometrov na uro, na Trojanah pa celo presegel 100 kilometrov na uro.

Snežne razmere in vetrolom

Sneg, ki je zapadel v alpskih dolinah, in močan veter sta povzročila precejšnje težave. V noči na nedeljo je bilo pričakovati nadaljnje znižanje meje sneženja, v nekaterih predelih celo pod 500 metrov nadmorske višine. Promet sta oteževali sodra in izjemno močni vetrovi, ki so na izpostavljenih mestih v sunkih presegali 100 kilometrov na uro. Poleg tega so nekateri predeli, kot sta Litija in Idrija, občutili posledice močnejših neviht, ki so prinesle nalive, sunke vetra, sodro in drobno točo.

Vremenska napoved

Po poročanju Agencije RS za okolje (Arso) je bilo med 19:30 in 20:00 v Šebreljskem vrhu zabeleženo padavinsko bogastvo, in sicer kar 30 litrov dežja na kvadratni meter, na Bukovskem vrhu pa 21 litrov. V ponedeljek zjutraj nas čaka nevarnost pozebe, saj se bodo temperature po nižinah lahko spustile malo pod ničlo. Nedelja obeta večinoma sončno vreme s popoldanskimi temperaturami med 9 in 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

Otoplitev in velikonočno vreme

V nadaljevanju tedna lahko pričakujemo izrazito otoplitev. Med torkom in četrtkom bodo možne padavine, za velikonočni konec tedna pa se obetajo večinoma sončni dnevi z zelo toplo vreme, kjer bodo popoldanske temperature dosegle od 20 do 25 stopinj Celzija, kar obljublja prijetno nadaljevanje pomladi.

Portal24; Foto: Zajem zaslona/DRSI/Meteoinfo Slovenija FB