Vrednost ameriškega dolarja se že drugi teden krepi

Na deviznih trgih smo bili prejšnji teden priča nadaljevanju trenda krepitve ameriškega dolarja glede na košarico valut, kar se je zgodilo že drugi teden zapored. Ta pojav so vlagatelji v luči nedavnih odločitev in komunikacij večjih svetovnih centralnih bank podrobno analizirali. Indeks dolarja, ki prikazuje vrednost ameriške valute v primerjavi s šestimi ključnimi globalnimi valutami, je zabeležil rast za 0,3 odstotka in se ustalil na 103,78 točke.

Posebej opazna je bila krepitev dolarja proti evru, ki je izgubil 0,7 odstotka svoje vrednosti, s čimer je tečaj evra padel na 1,0810 USD. Ameriška valuta je pridobila tudi proti japonskemu jenu, in sicer za 1,6 odstotka, kar je vrednost jena potisnilo na 151,40 JPY za dolar.

V središču pozornosti trga so bile predvsem aktivnosti in sporočila centralnih bank, zlasti ameriških finančnih uradnikov, ki so zadržali obrestne mere nespremenjene med 5,25 in 5,50 odstotka, skladno s pričakovanji. Kljub nedavnemu povišanju inflacije v ZDA v januarju in februarju so uradniki potrdili napovedi o možnosti znižanja obrestnih mer v letošnjem letu do trikrat. Jerome Powell, predsednik Federalnih rezerv, je na tiskovni konferenci izjavil, da povišanje inflacije v začetku leta ni pomembno vplivalo na splošno sliko, ki kaže na postopno zmanjševanje inflacije proti ciljni dvoodstotni ravni.

Četrtkovo presenečenje

Vlagatelje je v četrtek presenetila odločitev švicarske centralne banke o znižanju obrestnih mer za 0,25 odstotne točke na 1,5 odstotka, kar je prvi tak ukrep med večjimi centralnimi bankami po obdobju zaostritve denarne politike. To znižanje je bilo interpretirano kot signal, da je boj proti inflaciji v zahodnih državah morda blizu koncu.

Nasprotujoč trend je bilo mogoče zaznati na Japonskem, kjer je centralna banka po 17 letih spodbudne monetarne politike zaostrila pogoje, vključno z odpravo negativnih obrestnih mer. Kljub temu je japonski jen doživel občutno znižanje v primerjavi z dolarjem, približujoč se najnižjim ravnam v zadnjih desetletjih. Zaradi tega so se pojavila ugibanja o možnem posredovanju japonskih finančnih organov, da bi preprečili nadaljnji padec jena.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik