Uspešno neuspešna izstrelitev rakete Starship

Nedavna eksplozija rakete Starship SpaceX je bila po mnenju strokovnjakov uspešen neuspeh za poslovno strategijo Elona Muska. Analitiki menijo, da lahko ta incident namesto ovire pospeši napredek vozila in koristi podjetju. Čeprav je bilo razdejanje ogromnega tehnološkega dosežka, je to lahko priložnost za izboljšave.

Pričakovan izstrel Starshipa je bil predmet obsežnih poročil v medijih. Osredotočenost je bila na dogodek, ko je Starship izgubil nadzor na višini približno 20 milj, uničenje združenega vozila je bilo prikazano na različnih slikah. Po navedbah SpaceX-a je med vzletom prišlo do napak v nekaterih od 33 zmogljivih motorjev Raport Super Heavy. Načrtovana ločitev glavne rakete in Starshipa ni bila uspešna, kar je privedlo do nesrečnega konca leta.

Prednosti testnega poleta Starship

Izvršni direktorji SpaceX-a, med njimi ustanovitelj in izvršni direktor Elon Musk, so praznovali uspešen polet Starshipa, ki je dosegel osnovni cilj izstrelitve in zbral pomembne podatke za nadaljnji razvoj plovila.

Dva strokovnjaka s področja letalske in planetarne znanosti sta priznala prednosti testnega poleta Starship. Garrett Reisman, nekdanji astronavt NASA, profesor letalskega inženirstva na Univerzi Južna Kalifornija ter vodilni svetovalec pri SpaceX, je označil polet kot primer edinstvene strategije, ki ločuje podjetje od tradicionalnih letalskih podjetij in celo NASA-e. Reisman verjame, da pristop SpaceX-a, ki sprejema neuspeh, ko so tveganja minimalna, ga ločuje od drugih in opisuje testni polet kot “klasičen uspešen neuspeh SpaceX-a”.

Polet brez posadke je bil izveden, da bi preprečili škodo na tleh zaradi padajočih delov. Raketa je bila večinoma vodena nad vodo, iz objekta Gulf Coast Starbase, ki se nahaja v južnem Teksasu. Po četrtkovem izstrelitvi je Reisman poudaril, da čeprav je cena rakete visoka, so plače osebja tiste, ki dejansko predstavljajo pomemben del stroškov.

Pomembna je strategija

Predlagana strategija SpaceX-a, ki jo je zasnoval Reisman, temelji na prevzemanju večjih tveganj med razvojno fazo. Namesto imenovanja velike ekipe za več let, se osredotočajo na dosego popolnosti na dolgi rok. Ta pristop se izkaže za bolj stroškovno učinkovitega, saj omogoča hitrejšo identifikacijo in odpravo inženirskih napak.

Tanya Harrison je planetarna znanstvenica na Univerzi v Britanski Kolumbiji in sodelavka na Outer Space Institute. Med prvotnim poletom izstrelitvenega sistema je bilo čiščenje izstrelitvenega stolpa pomemben dosežek. Prav tako je bil prehod skozi prag največjega aerodinamičnega tlaka pomemben izziv, saj je bil sistem velik in zapleten.

V intervjuju je pojasnila, da niso redki dogodki med razvojem nove rakete in da je testiranje bistveni del postopka. Kljub tveganjem, povezanim z enim samim testnim poletom, je izstrelitev rakete prinesla ogromno veselje mnogim ljudem. Po njenem mnenju potencialne koristi izgradnje največje rakete, ki je kdajkoli bila ustvarjena in lahko prenaša bistveno več tovora in ljudi na dolge razdalje kot katero koli sedanje plovilo, presegajo minimalna tveganja enega testnega poleta.

SpaceX-ova raketa Starship: Ključ do interplanetarnih raziskav in turizma

Medtem ko se NASA osredotoča na zbiranje prsti in mineralov iz Marsa s pomočjo Mars Perseverance roverja, ima SpaceX velike načrte za svojo raketo Starship. Ta zmogljivi raketi omogoča prevoz težkih skal, prevoz astronavtov in laboratorijske opreme na Luno in Mars ter nazaj. Poleg tega pomaga pri SpaceX-ovih dejavnostih, ki vključujejo lansiranje komercialnih satelitov in znanstvenih teleskopov.

Elon Musk verjame, da je Starship ključen za dosego interplanetarnih raziskovalnih ciljev podjetja in da bi ga lahko v prihodnosti uporabljali tudi plačani astro-turisti za potovanja v vesolje. SpaceX je dosegel hitre napredke in izvaja številne komercialne misije z raketo Falcon 9. Te misije so namenjene nizki zemeljski orbiti. Harrison meni, da bi lahko ljudje v naslednjem desetletju s Starshipom dosegli Mars.

https://twitter.com/Mob3One/status/1649049085058613249?s=20

vir Foto: Wikimedia