UI kot evropski izenačevalec za regije z gospodarskimi težavami

V kontekstu Vzhodne Evrope, ki je v preteklosti veljala za državo, ki zaostaja za gospodarsko uspešnimi državami Zahodne Evrope. Cristian Gherasim meni, da ima umetna inteligenca (UI) potencial, da odigra ključno vlogo pri spodbujanju razvoja. Cristian Gherasim je analitik, strokovnjak za zunanje zadeve in novinar, specializiran za vzhodno in srednjeevropsko politiko

Hiter napredek na področju umetne inteligence je postal vseprisotna tema pogovorov. V primerjavi s prejšnjimi tehnološkimi inovacijami je značilnost umetne inteligence njena široka dostopnost.

Medtem ko so bogate države tradicionalno veljale za prevladujoče inovatorke. Pokrajina raziskav in razvoja umetne inteligence pa to mnenje izpodbija. Namesto tega je sposobnost države, da izkoristi in prilagodi tehnologijo umetne inteligence, vse manj povezana z njenim gospodarskim bogastvom.

Vzhodna Evropa je dokaz tega trenda. Napredek je kljub oviram očiten, pri čemer je opazen poudarek na umetni inteligenci. Ta trend zajema različne panoge in pomeni pomembno preobrazbo.

Preudarna uporaba umetne inteligence lahko spodbudi znatno rast. S tem bi se lahko izboljšali dolgotrajni učinki gospodarskih razlik in nesreč v vzhodnoevropskih državah.

V primerjavi z zahodnimi državami izstopajo izbrane države srednje in vzhodne Evrope. Dosegle so opazen napredek na področju umetne inteligence.

V zadnjih letih je Poljska postala vodilna zagovornica boja proti spletnemu sovražnemu govoru.

Leta 2019 je poljsko podjetje Samurai Labs predstavilo inovativno programsko opremo. To orodje, ki temelji na umetni inteligenci, lahko prepozna sovražni govor, nasilne vsebine in dezinformacije. Deluje na vseh platformah digitalnih medijev. To orodje je po odločitvi o brexitu pridobilo velik pomen. Ta je dosegla vrhunec, ko ga je sprejela policija Združenega kraljestva. Uporabila ga je za podroben pregled protipolskih razpoloženj na spletu.

Poleg dezinformacij in sovražnega govora ima ta sistem, integriran z umetno inteligenco, tudi druge zmogljivosti. Lahko se bori proti spletnemu izkoriščanju otrok. Prav tako lahko obravnava različne druge kibernetske zločine.

Umetna inteligenca prevladuje v regiji

V Romuniji se je pojavil nov tehnološki napredek. Zagonsko podjetje Humans.ai je predstavilo ION. To je prvi vladni svetovalec na svetu, ki ga poganja umetna inteligenca. Njegova glavna naloga je pomagati romunskemu predsedniku vlade. Cilj je bolje razumeti potrebe in želje volivcev.

Ta pobuda je bila uresničena s skupnimi prizadevanji. Vključuje ugledne znanstvenike in akademike s področja umetne inteligence iz Romunije. Njihovo združeno strokovno znanje je usmerjeno k določenemu cilju. Prizadevajo si za boljše razumevanje javnega razpoloženja. Poleg tega iščejo vpogled v odzive prebivalstva na določene dogodke. Poleg tega si prizadevajo razumeti odzive na kritična vprašanja in vladne taktike.

Humans.ai širi svoja obzorja in zdaj sklepa zavezništva z raziskovalnimi ustanovami na Bližnjem vzhodu, zlasti v emiratskem mestu Ras Al-Khaimah (RAK). Glavni cilj je temeljito preoblikovanje tehnološke pokrajine. Da bi to dosegli, si prizadevamo vzpostaviti najpomembnejše specializirano območje in stičišče na svetu. Ta lokacija bo osredotočena izključno na inovacije in razvoj umetne inteligence.

Poleg tega je Humans.ai pripravljen uvesti tehnologijo veriženja blokov, da bi okrepil regionalno infrastrukturo umetne inteligence in nastajajoča podjetja.

Ob Romuniji se nahaja Moldavija. Ta država je spretno uporabila umetno inteligenco za razvoj kmetijstva. Posebej se osredotoča na odkrivanje škodljivcev in obvladovanje plevela v pridelkih.

Pobudo je zasnovalo domače podjetje DRON Assistance. Finančno podporo prejema od Združenih narodov. Trenutno potekajo poskusi na 73 hektarjih površine v vasi Onitcani.

Hkrati ima umetna inteligenca v Ukrajini pomembno vlogo pri krepitvi obrambne taktike države v odgovor na ruske sovražnosti.

Mehanizmi umetne inteligence imajo ključno vlogo na več področjih. Natančno določajo rusko vojaško osebje, spremljajo premike vojakov in določajo nove cilje. Poleg tega so ključnega pomena za prestrezanje komunikacij nasprotnikov. Poleg tega imajo ključno vlogo pri nevtralizaciji ruskega širjenja dezinformacij.

Umetna inteligenca oblikuje vojaško in gospodarsko prihodnost

S prihodom brezpilotnih letalnikov in robotske tehnologije se je korenito spremenila ne le vojaška pokrajina v Ukrajini, temveč tudi globalni pristop k vojskovanju. Ukrajina v bistvu služi kot eksperimentalna platforma v realnem času za razvoj bojevanja, ki ga poganja umetna inteligenca.

Ta dinamični premik spodbuja tudi rast močnega tehnološkega civilnega sektorja. Ukrajinska zagonska podjetja s pomočjo strateških zavezništev beležijo znatno rast in razvoj.

Raziskave družbe Goldman Sachs kažejo na pomemben vpliv umetne inteligence na gospodarstvo. Umetna inteligenca lahko poveča svetovni BDP za približno 7 bilijonov dolarjev na leto. To povečanje naj bi v obdobju desetih let znašalo 6,47 milijarde evrov.

Možnosti za gospodarsko rast so še vedno brezmejne in vzhodna Evropa je pripravljena izkoristiti ta potencial.

Številni sektorji že doživljajo preobrazbene spremembe, ki jih poganja umetna inteligenca. Poleg jasnih vojaških aplikacij v Ukrajini ima ta tehnologija pomembne posledice. Obeta se, da bo močno vplivala na razvoj regije. Takšen vpliv se pričakuje v naslednjih letih.

Brezpilotna letala, ki jih vodijo algoritmi umetne inteligence, so na primer pokazala impresivno učinkovitost pri opravljanju kmetijskih nalog. V povprečju razpršijo približno 40 % manj aktivnih snovi, kar omogoča natančnejšo uporabo in varnejše pridelke. Ti tehnološko napredni droni so za kmete okoljsko boljša možnost. Ne potrebujejo traktorjev, s čimer se izognejo izgorevanju fosilnih goriv. Takšno izgorevanje pogosto onesnaži pridelke.

Poleg tega lahko umetna inteligenca v regiji spodbudi napredek pri ravnanju z odpadki. Inovacije, kot so inteligentne posode in naprave za recikliranje, bi lahko izboljšale natančnost in učinkovitost ločevanja in zbiranja odpadkov.

Poleg tega lahko umetna inteligenca v regiji spodbudi napredek pri ravnanju z odpadki. Inovacije, kot so inteligentne posode in naprave za recikliranje, bi lahko izboljšale natančnost in učinkovitost ločevanja in zbiranja odpadkov.

Preobrazba zdravstva v Vzhodni Evropi

Zdravstveni sektor pa ostaja kritična težava, zlasti v Vzhodni Evropi, ki se spopada z izzivi. Predvsem Romunija ima žalostno lastnost najmanj učinkovitega zdravstvenega sistema v Evropi.

Ob neustreznem financiranju in zakoreninjeni korupciji se bolnišnice v regiji spopadajo s hudim pomanjkanjem zdravstvenih delavcev. Umetna inteligenca tu predstavlja žarek upanja. Deluje lahko kot dopolnilno orodje in zapolnjuje vrzel, ki jo povzroča zmanjševanje števila zaposlenih v zdravstvu. Raziskave poudarjajo, da je ta tehnologija sposobna opravljati naloge, ki so enakovredne človeškim sposobnostim, če ne celo boljše od njih. To lahko olajša širši dostop do zdravstvene oskrbe za prebivalstvo in jim zagotovi pravočasne in natančne medicinske posege.

Umetna inteligenca lahko v Vzhodni Evropi, podobno kot po vsem svetu, pomeni preobrazbo. Vendar pa je zaradi hitrega napredka razprava lahko zelo obsežna. Včasih postane ezoteričen in predstavlja izziv za tiste, ki poskušajo razumeti njegove posledice. Zaradi tega se posamezniki pogosto znajdejo v skrajnih polarnih položajih, saj bodisi popolnoma sprejemajo tehnologijo bodisi jo ostro zavračajo.

Tako kot pri vsakem novem orodju ali tehnologiji je treba pri sprejemanju ravnati s preudarnim optimizmom. Ta pristop je treba združiti s celovitim razumevanjem potencialnih koristi tehnologije. Poleg tega je treba oceniti njene učinke na ravni posameznika, države in regije.

Umetna inteligenca za razvoj in varnost

Evropska unija ima pri tem ključno vlogo. Po eni strani mora spodbujati razvoj umetne inteligence in jo postaviti v vlogo močnega tekmeca ob boku tehnoloških velesil, kot sta ZDA in Kitajska. Hkrati pa mora EU nujno vzpostaviti stroge mehanizme nadzora za zmanjšanje morebitnih nevarnosti ter zagotoviti ravnovesje med inovacijami in varnostjo.

Poleg tega privlačnost izboljšane kakovosti življenja za zgodovinsko marginalizirane skupnosti poudarja, da je treba naložbe v umetno inteligenco okrepiti, ne pa jih omejevati.

S preudarno in skupno vizijo skupnega napredka bi se lahko vključevanje umetne inteligence izkazalo kot izravnalna sila za manj premožne regije Evrope. Takšna pot ne bi le dvignila teh območij, temveč bi prinesla tudi splošne koristi za celotno evropsko celino.

Vir Foto: Pexels