Site icon Biznis24

Študija: Vpliv digitalnega razkoraka vpliva na LGBTI skupnosti

Študija: Vpliv digitalnega razkoraka vpliva na LGBTI skupnosti

V nedavno objavljeni študiji, ki jo je izvedlo Mednarodno združenje lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev in interseksualcev (ILGA), je bilo ugotovljeno, da digitalni razkorak predstavlja “začaran krog” za skupnost LGBTI po vsem svetu. Študija, prva svoje vrste, je raziskala, kako neenak dostop do digitalnih tehnologij in internetnih povezav vpliva na omenjeno skupnost.

Raziskava je pokazala, da so mnogi v skupnosti LGBTI, ki se soočajo z digitalnim razkorakom, odrezani od dostopa do ključnih informacij, kot so zdravstveni podatki, in od podpornih spletnih skupnosti. Omejevanje dostopa ima resne posledice za njihovo blagostanje in sposobnost povezovanja z drugimi v skupnosti.

“Zavedanje, da nisi edini in da ob tebi stoji še nekdo, daje moč, še posebej voditeljem v skupnosti,” je povedal eden od udeležencev študije iz Ugande. Izpostavil pa je tudi pomen digitalne povezljivosti za skupnost LGBTI.

Poročilo opozarja tudi na težave, kot je nadlegovanje na spletu, ter izpostavlja, da bi tehnološka podjetja lahko storila več za zaščito uporabnikov. Daniele Paletta, vodja komunikacij pri ILGA, je za Euronews Next poudaril, da je digitalni razkorak še posebej problematičen za osebe LGBTI, ki se soočajo z dodatnimi ovirami, kot so sovražna zakonodaja in diskriminacija.

Odsotnost dostopa do izobraževanja in opustitev šole zaradi diskriminacije lahko vodi do pomanjkanja sredstev za dostop do interneta. Slednje pa posledično zmanjšuje možnosti za visokošolsko izobraževanje ali zaposlitev, povečuje pa verjetnost življenja v revščini.

Ujetost in izsiljevanje

V 61 državah članicah Združenih narodov veljajo zakoni, ki kriminalizirajo prostovoljne istospolne spolne odnose, kar poudarja pomen interneta za iskanje podpore in informacij. Kljub temu pa je internet lahko dvorezen meč, saj lahko izpostavi uporabnike nadlegovanju in zlorabam, še posebej v regijah, kot sta jugozahodna Azija in severna Afrika. Od tam se namreč poroča tudi o ujetosti, izsiljevanju in zlorabah prek aplikacij za zmenke in družbenih omrežij.

Dostop do interneta je še posebej težaven za tiste, ki živijo na podeželju in se morajo za povezavo odpraviti v mesta, s čimer tvegajo izpostavljenost nasilju. V Ugandi so udeleženci študije opozorili na problematiko neustreznega moderiranja na platformah družbenih medijev, ki lahko vodi do širjenja dezinformacij in sovražnega govora proti LGBTQ skupnosti.

Evropski observatorij za digitalne medije (EDMO) je maja 2023 izdal poročilo, v katerem je izpostavil naraščanje dezinformacij in sovražnega govora proti LGBTQ+ skupnosti. Kljub prizadevanjem nekaterih platform za boljše moderiranje vsebine, se te pogosto počasi odzivajo na poročila o nadlegovanju. Poleg tega odhod z nekaterih platform ni vedno možen, zlasti v državah, kjer so te platforme ključne za komunikacijo.

Dan Paletta iz Mednarodnega združenja lezbijk, gejev, biseksualcev, transseksualcev in interseksualcev poudarja, da je za reševanje teh vprašanj potrebno sodelovanje med vladami, nevladnimi organizacijami in tehnološkimi podjetji, da bi našli učinkovite rešitve za podporo in zaščito LGBTQ+ skupnosti na spletu.

Več financiranja

Študija predlaga, da bi ena od strategij za zmanjšanje digitalnega razkoraka in izboljšanje platform družbenih medijev lahko bilo večje financiranje za organizacije LGBTI in pobude za digitalno vključevanje. Kljub temu nekateri intervjuvanci poudarjajo, da internetna povezljivost in viri niso vedno glavna potreba za nekatere LGBTI organizacije. Predstavniki iz Tonge so izpostavili, da je fizična varnost in dobrobit skupnosti pomembnejša od digitalne povezljivosti. Prav tako so izrazili skrb, da brez sposobnosti služenja svoji skupnosti na nacionalni ravni, mednarodna povezava in dialog nista možna, še posebej v okoliščinah, ko so omejene osnovne potrebe kot sta energija in svoboda govora.

Raziskava je bila izvedena v sodelovanju z neprofitno organizacijo The Engine Room in je vključevala predstavnike ILGA iz različnih regij, vključno z Latinsko Ameriko in Karibi, Pan Afriko, Evropo, Azijo ter Oceanijo. V poročilu so izpostavljene omejitve študije, kot so možnost pristranskosti in vrzeli v zbranih podatkih, ter dejstvo, da vsi intervjuvanci ne dajejo prednosti LGBTI populaciji kot glavnemu fokusu svojih prizadevanj.

[Vir: Euronews]; Foto: Freepik; Portal24

Exit mobile version