Generalni sekretar Nata poziva članice, naj Ukrajini zagotovijo sisteme zračne obrambe

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je okrepil pozive članicam zavezništva, naj Ukrajini zagotovijo naprednejše sisteme zračne obrambe, kot so raketni sistemi Patriot, in poudaril, da so te dobave “naložba v našo lastno varnost.” Poziv Stoltenberga prihaja, ko Ukrajina ponavlja prošnje za dodatno zahodno opremo za krepitev svoje zračne obrambe proti močnejšim ruskim zračnim silam.

Med nedavnim spletnem sestankom obrambnih ministrov 32 držav članic zavezništva, ki se ga je na daljavo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je Stoltenberg izpostavil obstoječe zmogljivosti znotraj zavezništva, ki bi jih lahko ponudili Ukrajini. O tem, katere države Nata imajo te sisteme zračne obrambe in koliko jih je na voljo, ni želel govoriti, saj so te informacije občutljive. Vendar je poudaril, da pričakuje kmalu nove napovedi o podpornih pobudah.

Stoltenberg je poudaril nujnost situacije: “Zavezniki morajo globoko pogledati v svoje zaloge in pospešiti dobavo raket, topništva in streliva. Orožje, ki ga zagotavljamo, Ukrajina uporablja za uničevanje ruskih bojnih zmogljivosti, zaradi česar smo vsi varnejši,” je pojasnil.

Izdelava baterij Patriot

Izdelava raketnih baterij Patriot lahko traja do dve leti, zato države, ki jih imajo, kot je Nemčija, previdno ravnajo z zmanjševanjem svojih zalog. Nemčija ima skupno 12 sistemov, vendar jih tri zagotavlja Ukrajini. Poljska, ki meji na Ukrajino, ima samo dva sistema in ju potrebuje za lastno obrambo. Tudi druge države, kot so Grčija, Nizozemska, Romunija in Španija, imajo sisteme Patriot. Glavna prednost zagotavljanja teh sistemov, ki so izdelani v ZDA, je, da so ukrajinske enote že usposobljene za njihovo uporabo.

Stoltenberg je komentiral tudi pripravljenost zalog orožja Nata, ki se spremlja, da zagotovi, da je zavezništvo sposobno izvajati obrambne načrte organizacije, ko je to potrebno. Priznal je, da je znižanje zalog pod smernimi vrednostmi tveganje, ki ga zavezništvo morda mora sprejeti, da bi Ukrajini zagotovilo potrebno orožje za obrambo.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Ameriška vojska; narednica Alexandra Shea