Soglasje za nadurno delo je umaknila približno tretjina zdravnikov v bolnišnicah in 17 odstotkov v zdravstvenih domovih

Soglasje za nadurno delo je umaknila približno tretjina zdravnikov v bolnišnicah in 17 odstotkov v zdravstvenih domovih, kar povzroča skrb v slovenskem zdravstvenem sistemu, so sporočili z Ministrstva za zdravje. Preklici soglasij, ki bodo večinoma stopili v veljavo v začetku marca, postavljajo vodstva zdravstvenih ustanov pred zahtevno nalogo iskanja alternativnih rešitev za zagotavljanje nemotenega delovanja.

V odziv na nastalo situacijo je bila pod vodstvom državnega sekretarja Marjana Pintarja na ministrstvu za zdravje oblikovana posebna skupina. Njena naloga je spremljanje in analiziranje obsega ter posledic umika soglasij za nadurno delo. Poudarek je na iskanju učinkovitih rešitev skozi izmenjavo izkušenj med različnimi deležniki v zdravstvenem sistemu, pri čemer ministrstvo zagotavlja podporo in pomoč.

Osrednji razlog za to množično nezadovoljstvo je stavka, ki jo je 15. januarja začel Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Stavka, ki bo trajala do preklica, zahteva celovito prenovo plačnega sistema za zdravnike, določitev jasne karierne poti in odpravo plačnih nesorazmerij. Sindikat je k stavki pristopil po neuspešnih pogajanjih z vladnimi predstavniki o izpolnitvi obljub iz preteklih dogovorov.

Konflikt se je zaostril konec januarja

Konflikt se je zaostril konec januarja, ko je glavni stavkovni odbor Fidesa soglasno odločil, da zdravniki v zdravstvenih zavodih prekličejo soglasja za nadurno delo, kar je po mnenju predsednika sindikata Damjana Polha prizadelo več kot polovico vseh zdravnikov. Nato so obe strani začasno prekinili obveščanje javnosti o poteku pogajanj.

Dodaten zaplet predstavlja odločitev nekaterih bolnišnic, ki so napovedale preklic soglasij svojim zdravnikom za delo pri drugih izvajalcih. To še posebej skrbi direktorje zdravstvenih domov, saj bi takšni ukrepi lahko povzročili pomanjkanje specialistov, ki občasno delajo tudi v njihovih ustanovah, kot je opozorila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Situacija v slovenskem zdravstvu tako ostaja napeta, saj se vse strani soočajo z izzivom zagotavljanja kakovostne in dostopne zdravstvene oskrbe v času povečanega nezadovoljstva in organizacijskih pretresov.

vir; Foto: Freepik; Portal24