Sindikati predlagajo višje plače zaradi pritiska inflacije

Sindikati javnega sektorja so vladi poslali usklajen predlog o povečanju zneska nadomestila za dopust, ki bo izplačan junija. Natančna določitev teh zneskov bo predmet pogajanj. Kljub temu bodo javni uslužbenci prejeli nadomestilo za dopust v višini bruto zneska minimalne plače.

Najnižji znesek nadomestila za dopust je zakonsko določen v višini bruto zneska minimalne plače, ki letos znaša 1203 evrov. Zaradi tega bo nadomestilo za dopust za javne uslužbence letos državo stalo najmanj 200 milijonov evrov.

Sindikati javnega sektorja vsako leto predlagajo višje zneske dodatka za dopust, zlasti za najslabše plačane javne uslužbence. Svoj predlog so objavili v ponedeljek, v sredo pa so ga poslali vladi. Predlog predlaga, da bi javni uslužbenci do 26. plačnega razreda prejeli nadomestilo za dopust v višini 1503 evrov, nato pa bi se zneski znižali za 100 oziroma 50 evrov do 50. plačnega razreda. Tisti, ki so uvrščeni v višje plačilne razrede, bi prejeli zakonsko predpisani znesek. To je podobno ureditvi iz lanske jeseni, ko so javni uslužbenci prejeli regres za dopust za nazaj za lansko leto.

Sindikati predlagajo višje plače

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja, Branimir Štrukelj, je pred kratkim pojasnil, zakaj so sindikati predlagali višje zneske, kljub občutnemu dvigu minimalne plače. Gre predvsem za zaposlene, ki jih inflacija najbolj prizadene, saj se ta ni umaknila, kot je bilo napovedano na začetku leta. Vlada bo preučila predlog in se ločeno od pogajanj o spremembi plačnega sistema pogajala s sindikati o končnih zneskih. Koliko bo vlada pripravljena popustiti, bo znano po pogajanjih, ki se bodo lahko začela že naslednji teden.

Vir Foto: Pexels