Ruski prihodki in odhodki na najvišji ravni doslej

Rusija, ki je zdaj v tretjem letu konflikta z Ukrajino, zahvaljujoč obsežni prodaji surove nafte, razpolaga z neobičajno visokimi finančnimi rezervami. Izstopajoči prihodek v višini 37 milijard dolarjev izhaja predvsem iz poslov z Indijo v preteklem letu. Po navedbah CNN je bilo razkrito, da je del ruske nafte, prodane Indiji, bil predelan in nato izvožen v Združene države Amerike. Slednje pa je prineslo več kot milijardo dolarjev prihodkov.

Analiza, ki jo je izvedel Center za raziskave energije in čistega zraka (CREA), kaže, da je Indija svoje nakupe ruske surove nafte v primerjavi s časom pred vojno povečala za več kot 13-krat. S tem je Indija prevzela vlogo glavnega kupca ruske nafte, ki so jo sicer zaradi sankcij, uvedenih po ruski invaziji na Ukrajino, opustile zahodne države.

Senčna flota

Prodaja nafte Indiji ni omejena s sankcijami, a razkritja o “senčni floti” tankerjev. Rusija naj bi tankerje uporabila za prikrivanje svojih trgovinskih partnerjev in maksimiziranje dobička, vzbujajo skrbi. CNN je poročal o dveh tankerjih v grškem pristanišču Gythio, ki sta izvedla prenos nafte z ladje na ladjo, verjetno z namenom prikrivanja njenega izvora in cilja. Oba tankerja sta pred tem odpotovala iz Rusije.

Zaskrbljujoče je tudi, da je eden od tankerjev v lasti indijskega podjetja, obtoženega kršitev sankcij, drugi pa posameznika, na katerega se nanašajo ZDA sankcije. Čeprav so nekateri prenosi nafte izvedeni zakonito, se pogosto zatekajo k taktikam za izogibanje sankcijam. Omenjeno pa otežuje sledenje izvoru in končnim kupcem. Na desetine podobnih prestopov vsak teden poteka tudi v grškem Lakonskem zalivu.

Na poti do Sueškega prekopa in azijskih trgov se je zgodil pomemben razvoj dogodkov. Ameriško ministrstvo za finance je v začetku februarja uvedlo nov niz ukrepov proti ladjam in podjetjem, obtoženim pomoči pri prevozu ruske surove nafte, s čimer bi kršili ameriške sankcije. Te sankcije so del širših prizadevanj za omejitev ruskih energetskih prihodkov in odziv na njene vojaške akcije.

Zaveza o bojkotu ruske nafte

V odgovor na vojaške akcije Rusije so ZDA konec leta 2022 sestavile koalicijo držav, ki so se zavezale, da ne bodo kupovale ruske surove nafte po ceni, višji od 60 dolarjev za sod. Dogovor je vključeval tudi prepoved za ladijske in zavarovalniške družbe iz teh držav, da bi sodelovale pri trgovanju z rusko nafto nad to cenovno omejitvijo. Ta cenovna omejitev je prispevala k oblikovanju tako imenovane “senčne flote”, ki je zaobšla te omejitve s kompleksnimi dobavnimi verigami in transakcijami z ladje na ladjo, kar je otežilo regulacijo in določanje realnih cen.

Ruska surova nafta pot v Indijo najde preko več korakov, vključno s pretovarjanjem v Lakonskem zalivu. Slednji služi kot zbirališče za ladje iz senčne flote. Pole Star Global je identificiral več kot 200 takih prenosov, ki so omogočili ruski nafti, da se izogne sankcijam in omejitvam cen, ki jih uvajajo ZDA in EU.

Trgovanje je del širše ruske strategije

To zapletanje trgovine je del širše ruske strategije za ohranitev in povečanje svojih prihodkov od prodaje surove nafte, ne glede na zahodne sankcije. Rusija je s pomočjo senčne flote ustvarila vzporedno pomorsko strukturo, ki omogoča prenos nafte mimo tradicionalnih trgovinskih poti in sankcij. Ocena podjetja Windward kaže, da se je flota povečala na 1800 ladij z nejasnim lastništvom.

Ta strategija je Rusiji omogočila rekordne prihodke v letu 2023, ki so dosegli 320 milijard dolarjev, s čimer so se občutno okrepila sredstva, ki jih lahko država nameni za svoje vojaške operacije in dolgoročno financiranje konflikta. Približno tretjina teh sredstev je bila porabljena za vojaške dejavnosti v Ukrajini, ostalo pa je namenjeno podpori nadaljnjih operacij v letu 2024. Razvoj dogodkov kaže na to, da ima Moskva zaradi svojih finančnih virov možnost voditi dolgotrajnejši konflikt v primerjavi s Kijevom, ki je odvisen od zahodne finančne podpore.

Ruski zvezni prihodki in odhodki v zadnjem času na najvišji ravni doslej

Po natančni analizi javno dostopnih podatkov ruskega ministrstva za finance, ki jo je izvedel ekonomist Howard Shatz, so bili ruski zvezni prihodki in odhodki v zadnjem času na najvišji ravni doslej. Kljub temu je država zabeležila tretji največji proračunski primanjkljaj v svoji zgodovini, presežen le v letih 2022 in 2020. Shatz opozarja, da Rusija za financiranje vojaških akcij obremenjuje lastno prebivalstvo z visokimi davki na domačo proizvodnjo in uvoz.

V tem kontekstu Indija zagovarja svoje nakupe ruske surove nafte kot strategijo za ohranjanje nizkih svetovnih cen nafte. Indija trdi, da s tem ne tekmuje z zahodnimi državami za bližnjevzhodno nafto. Indijski minister za nafto Hardeep Singh Puri je izpostavil, da bi večji nakupi bližnjevzhodne nafte povzročili dvig cen s trenutnih 75 ali 76 dolarjev na 150 dolarjev za sod.

Kompleksnost Indije v svetovni naftni trgovini se nadalje razkriva skozi usodo naftnih derivatov, pridobljenih iz ruske surove nafte. Del te nafte se v indijskih rafinerijah predela v naftne derivate, ki se nato izvažajo v ZDA in druge države, kljub veljavnim sankcijam. Ta praksa izkorišča zakonsko vrzel, saj izdelki, rafinirani izven Rusije, niso predmet sankcij.

ZDA

Center za raziskave energije in čistega zraka (CREA) je ocenil, da so ZDA v obdobju med uvedbo cenovne zgornje meje v decembru 2022 in koncem leta 2023 postale največji kupec rafiniranih proizvodov iz ruske surove nafte, z nakupi v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev. Če upoštevamo tudi ameriške zaveznike, ki so uvedli sankcije proti Rusiji, se skupna vrednost uvoza naftnih derivatov v letu 2023 povzpne na 9,1 milijarde dolarjev, kar je za 44 odstotkov več kot leto prej.

Moskva je tako našla učinkovit način za povečanje svojih prihodkov preko procesa rafiniranja in izvoza nafte. V ospredju tega procesa je indijska rafinerija v Vadinarju, ki jo upravlja Nayara Energy, delno v lasti ruskega Rosnefta. CREA ocenjuje, da so ZDA iz te rafinerije samo v letu 2023 uvozile naftne proizvode v vrednosti 63 milijonov dolarjev, pri čemer je bila vsaj polovica surove nafte ruskega izvora. Analitiki poudarjajo, da je dobiček od izogibanja sankcijam ogromen, saj je v obdobju štirih do petih mesecev mogoče zaslužiti med 10 in 40 milijonov dolarjev.

[Vir: CNN]; Foto: Freepik; Portal24