Prihaja referendum: Bo Slovenija legalizirala konopljo?

Državni zbor je napovedal, da bo na enem od letošnjih referendumov potekalo glasovanje o uporabi konoplje. Ta poteza prihaja po tem, ko je od leta 2023 v Sloveniji možno na recept dobiti kapljice, ki vsebujejo CBD in THC za medicinske namene.

Poslanci želijo zdaj preveriti javno mnenje o uporabi celotne rastline konoplje, ne le za medicinske namene, ampak tudi za osebno rabo. Pravna regulacija trenutno še vedno kriminalizira gojenje in uporabo konoplje za osebno rabo, kljub temu da sodna praksa kaže na pogosto opuščanje kaznovanja.

“Gre za človeka, ki je bil moja stranka, zelo bolan, umiral je, ko mu je na vrata potrkala policija, zato ker je imel posajeni dve bilki na vrtu,” pripoveduje pravnica Varja Holec o trenutni strogosti zakonov.

Samozdravljenje s konopljo in rekreativna raba naraščata; uporabo je izkusil že vsak peti prebivalec, med mladimi pa že vsak tretji. “Priljubljenost konoplje postaja tako velika, in ta občutek, da je pravzaprav nepomembna, nekateri to sploh ne odstranjujejo več kot drogo, je tista, ki je seveda škodljiva,” opozarja psihiater Andrej Kastelic.

V Nemčiji, kjer je od začetka aprila možno konopljo kupiti ali vzgojiti doma, se postavlja vprašanje, ali bi Slovenija morala slediti podobni poti. Zdravnica Mateja Jandl izpostavlja tveganja: “Ko vzamemo v zakup učinek ne samo na tistega, ki uporablja konopljo, temveč tudi na tiste, ki niso uporabniki, pa jih to lahko na neki način prizadene, ali v prometu, v smislu nasilja, kot pasivno kajenje ali tudi povečano število hospitalizacij, težav v duševnem zdravju, prav gotovo ne bi šli po tej poti.”

Referendum bo ključen moment za slovensko javnost in zakonodajo, ki se sooča s pritiski tako znotraj kot zunaj države. Razprava o legalizaciji konoplje se tako nadaljuje, z močnimi argumenti na obeh straneh.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels