Predsednica Pirc Musar za reformo ZN, pohvalila je SV

Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je ob nedavnem seznanjanju s stanjem pripravljenosti Slovenske vojske (SV) izrazila potrebo po celoviti reformi Organizacije združenih narodov (ZN). Svetovne vojne so jo spodbudile k razmišljanju o vlogi ZN, saj po njenem mnenju trenutno ne izpolnjujejo svojega osnovnega poslanstva.

“Nisem zadovoljna s tem, da Organizacija združenih narodov ne more pokazati tiste svoje vloge, zaradi katere je bila ustanovljena,” je poudarila predsednica Pirc Musar. Kljub kritikam priznava, da so ZN še vedno ključni forum za dialog o miru in vojni, a opozarja na nujnost reforme. “Enkrat bo morala mednarodna skupnost ugrizniti tudi v kislo jabolko celovite reforme,” je dodala.

Predsednica je ob tem izrazila zadovoljstvo s pripravljenostjo Slovenske vojske, pohvalila je predanost vojakov in vojakinj ter njihovo zavezanost k obrambi suverenosti in ozemeljske celovitosti Slovenije. “Sama mirno spim, ker se zavedam, kako srčni vojaki in vojakinje v Sloveniji nosijo vojaško uniformo,” je dejala.

Letno poročilo o pripravljenosti SV

V ozadju njenih opozoril glede globalne varnosti je bila predstavitev letnega poročila o pripravljenosti SV za leto 2023, ki sta ji ga predstavila obrambni minister Marjan Šarec in načelnik generalštaba SV, Robert Glavaš. Predsednica je ob tej priložnosti izpostavila, da je Slovenska vojska kljub širšim geopolitičnim izzivom in potrebi po mednarodni reformi, sposobna zagotavljati varnost in mir doma.

Nataša Pirc Musar se je dotaknila tudi širših posledic vojn, ki vplivajo tudi na države, ki živijo v miru, s čimer je poudarila pomen solidarnosti in skupnih prizadevanj za globalni mir. “Nekdo bo moral enkrat povedati bobu bob, da ne teptanje s pestmi po mizi, ampak teptanje z vetom po mizi Varnostnega sveta ne pelje v rešitve, ki si jih države, ki so v vojnah, zaslužijo in želijo,” je sklenila predsednica republike, s čimer je pozvala k odločnejšim ukrepom v mednarodni skupnosti za dosego trajnostnih rešitev v vojnah prizadetih državah.

Pirc Musar je z jasnim sporočilom o potrebi po reformi ZN in hkrati z izražanjem zaupanja v Slovensko vojsko kaže na dvojno potrebo po notranji pripravljenosti in zunanji diplomaciji v sodobnem svetu, kjer so vojne in mir še vedno osrednje teme mednarodnih odnosov.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Danijel Novakovič/STA