Predlog sindikatov javnega sektorja za višja nadomestila dopusta

Sindikati javnega sektorja so vladi poslali usklajen predlog, v katerem predlagajo višje zneske za dopust, ki bodo izplačani junija. Natančne zneske bodo določila pogajanja. Kljub temu bodo javni uslužbenci prejeli nadomestila v bruto znesku, ki bo enak minimalni plači.

Najnižji znesek nadomestila za dopust je zakonsko določen v višini trenutne bruto minimalne plače, ki letos znaša 1.203 EUR. Posledično bodo nadomestila za dopust za javne uslužbence državo stala najmanj 200 milijonov evrov.

Sindikati javnega sektorja vsako leto predlagajo višje zneske dodatkov, zlasti za najslabše plačane javne uslužbence. Svoj predlog so objavili v ponedeljek, danes (v sredo) pa so ga predložili vladi. V skladu s predlogom bi javni uslužbenci do 26. plačnega razreda prejeli 1.503 evrov dodatka. Od tam naprej bi se zneski zmanjševali po 100 ali 50 evrov do 50. plačnega razreda. Tisti, ki so uvrščeni v višje razrede, bi prejemali zakonsko določen znesek. Ta pristop je podoben dogovoru, ki je bil dosežen lani jeseni, ko so se javnim uslužbencem za nazaj prilagodili dodatki za preteklo leto.

Višje nadomestilo za dopust kljub zvišanju minimalne plače

Razlog, zakaj so se sindikati odločili, da bodo kljub občutnemu zvišanju minimalne plače tudi letos predlagali višje zneske, je pred dnevi pojasnil Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja. “To koristi predvsem tistim zaposlenim, ki so najbolj prizadeti zaradi nenehne inflacije, ki trmasto vztraja kljub prejšnjim napovedim v začetku letošnjega leta. Zato menim, da je to zelo utemeljen razlog za uskladitev nadomestil za dopust.”

Vlada bo pregledala prejeti predlog in se o končnih zneskih pogajala s sindikati neodvisno od razprav o spremembah plačnega sistema. V kolikšni meri bo vlada popustila, če sploh, bo znano po pogajanjih, ki bi se lahko začela že prihodnji teden.

Vir Foto: Pexels