Poročilo o sreči: Mladi širom sveta vse bolj nesrečni

V zadnjem času se po Evropi, ZDA in Avstraliji pojavljajo zaskrbljujoči trendi med mladimi, stari med 15 in 24 let. Sveže objavljeno poročilo o sreči sveta opozarja na vse večjo zaskrbljenost mladih, ki se soočajo z nestabilnimi gospodarskimi razmerami, negotovostjo na trgu dela ter s povečano zaskrbljenostjo in negotovostjo glede prihodnosti, poroča Guardian.

Glavni viri nezadovoljstva med mladimi izvirajo iz več ključnih dejavnikov. Družbena omrežja imajo po mnenju strokovnjakov pomembno vlogo pri zniževanju samozavesti in negativnem vplivu na duševno zdravje. Poleg tega pomanjkanje kakovostne izobrazbe, razvoj znanj in dostop do cenovno ugodnih stanovanj močno vplivajo na zadovoljstvo mladih.

Izobrazba ni več varovalka

Poročilo razkriva, da mladi čedalje bolj čutijo bremena, podobna tistim, ki jih doživljajo njihovi starši – občutek izčrpanosti in skrbi za življenje. Akademska izobrazba ne zagotavlja več finančne in psihične blaginje. Nediplomiranci pa se pogosto znajdejo v težkem položaju z omejenim dostopom do nadaljnjega izobraževanja, ki bi lahko izboljšalo njihov socialni status, dohodek in samozavest.

“Strupena kombinacija slabih državnih politik socialnega skrbstva, krize dostopnih stanovanj, stagnirajočih plač in visokih življenjskih stroškov močno prizadene mlade odrasle,” opozarja medgeneracijska fundacija. “Ni čudno, da je duševno zdravje te generacije brez primere slabo, prihodnost pa se zdi temna.”

Nesreča kot generacijski pojav

Mladi vse pogosteje poročajo o občutkih nesreče, s čimer se zmanjšuje razkorak v zadovoljstvu med mladimi in srednjimi generacijami. Najvišje stopnje zadovoljstva z življenjem so zabeležene le med starejšimi generacijami, kar ni presenetljivo glede na gospodarsko blaginjo, močno socialno državo in ekonomsko varnost, v kateri so živeli starši današnjih najstnikov in mladih odraslih.

Nakopičeno premoženje in izboljšani dohodki skupaj s pokojninskimi programi, ki so zaščiteni pred inflacijo, zagotavljajo občutek dobrega počutja in znižujejo stopnje revščine med starejšimi od 65 let. Ta stabilnost je v ostri nasprotju s situacijo, v kateri se nahajajo mlajše generacije, ki se spopadajo z negotovim prihodkom in visokimi življenjskimi stroški.

Čeprav razlike v življenjskem standardu med upokojenci v različnih delih Evrope opozarjajo na neenakost mladih. Pri slednjem s kakovostnejšim standardom v primerjavi z državami južne in jugovzhodne Evrope, izstopajo nordijske države. Mladi iz obeh regij pa poročajo o povečanem nezadovoljstvu in zaskrbljenosti v primerjavi s prejšnjimi generacijami. To kaže na globlje, vseobsegajoče probleme, ki presegajo geografske in generacijske meje.

Šibki socialni programi

Šibki socialni programi, ki mnogim mladim z dohodki tik nad pragom revščine ne nudijo potrebne pomoči, prispevajo k težavam v doseganju osnovnega zadovoljstva z življenjem. Unicef je že leta 2007 objavil 40 kriterijev za ocenjevanje kakovosti življenja, ki vključujejo tveganje revščine, družinske odnose, zdravje in varnost, izobrazbo ter občutek sreče. Pri teh kazalnikih so mladi na Zahodu opazili upad, kar sovpada s poslabšanjem duševnega zdravja in občutkom negotovosti.

Kritično stanje mladih v industrializiranem in potrošniško usmerjenem svetu je še poslabšalo pomanjkanje kakovostnih medsebojnih odnosov. Starši se z mladimi vse manj pogovarjajo, kar negativno vpliva na njihovo vzgojo in obnašanje v obdobju življenjskih stisk.

Zadnje poročilo o sreči sveta poziva vlade, naj ne zanemarjajo potreb mlajših generacij in storijo več za njihovo dobrobit. Brez možnosti za uveljavitev na delovnem mestu, brez dostopa do dostojnega doma, brez časa za socialno udejstvovanje in brez finančne varnosti se mladi soočajo s še večjimi izzivi, ki ogrožajo njihovo prihodnost.

[Vir: The Guardian]; Foto: Pexels; Portal24