Po 99,93 odstotkih preštetih glasov: SDS zmagovalka EU volitev

Po skoraj vseh preštetih glasovnicah (99,93 odstotkov) je zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji stranka SDS, ki je s 30,72 odstotka glasov osvojila štiri poslanske mandate. Gibanju Svoboda sta pripadla dva mandata (22,13 odstotka glasov), po enega pa so osvojili Vesna (10,51 %), SD (7,71 %) in NSi (7,67 %). Preostale stranke in liste, ki so nastopile na volitvah, na nedeljskem glasovanju niso osvojile sedežev v Evropskem parlamentu.

Med izvoljenimi poslanci SDS so Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič, z liste Gibanja Svoboda sta se v Evropski parlament prebila Irena Joveva in Marjan Šarec. Z liste Vesne je bil izvoljen Vladimir Prebilič, z liste SD Matjaž Nemec, z liste NSi pa Matej Tonin. Vsi so bili izvoljeni s preferenčnimi glasovi.

Največ preferenčnih glasov med vsemi kandidati je prejela nosilka liste SDS-a Romana Tomc, in sicer 72.776. Po številu preferenčnih glasov sledita nosilka liste Svobode Irena Joveva (69.734) in nosilec liste Vesne Vladimir Prebilič (51.279).

Rezultati EU volitev [Foto: Zajem zaslona DVK]
” data-medium-file=”https://i0.wp.com/portal24.si/wp-content/uploads/2024/06/image.png?fit=300%2C164&ssl=1″ data-large-file=”https://i0.wp.com/portal24.si/wp-content/uploads/2024/06/image.png?fit=640%2C351&ssl=1″ alt class=”wp-image-92399″ data-sizes=”(max-width: 640px) 100vw, 640px” data-recalc-dims=”1″ srcset=”https://i0.wp.com/portal24.si/wp-content/uploads/2024/06/image.png?w=701&ssl=1 701w, https://i0.wp.com/portal24.si/wp-content/uploads/2024/06/image.png?resize=300%2C164&ssl=1 300w”>
Rezultati EU volitev [Foto: Zajem zaslona DVK]

Prvi odzivi novih poslancev

“Kot kaže, je ta izid celo boljši, kot smo pričakovali. Morda bo zdaj še lažje doseči tisto, kar smo ves čas govorili: da bo Evropska ljudska stranka tista, ki bo najpomembnejša pri določanju prihodnje evropske koalicije. Že prihodnji teden gremo v Bruselj, kjer se bomo o tem temeljito pogovorili. Stvari bodo šle v pravo, torej v desno smer.”

Romana Tomc, SDS

Irena Joveva, nosilka liste Gibanja Svoboda, je dejala: “V čast in ponos mi je, to velja tudi za odstotke, ki jih je dobila Svoboda. Glede sodelovanja s Šarcem ne bo nobenih težav, se veselim.”

Očitno so volivci prepoznali moje delo, kajti ti dve leti na obrambnem ministrstvu sem res dal vse od sebe, da smo reševali zadeve. Imeli smo največji požar na Krasu, lani poplave. Precej sem se angažiral pri tem in očitno so to tudi ljudje prepoznali. Te teme, ki jih pokrivam kot minister, sem v kampanji zelo zagovarjal, to so pomembne teme za Evropsko unijo. Naslednji petletni mandat Evropskega parlamenta se bo gotovo govorilo veliko tudi o tem.

Marjan Šarec, Gibanje Svoboda

Nosilec liste in predsednik NSi-ja Matej Tonin je po potrditvi, da je dobil mandat, dejal: “Zagotovo si bo NSi prizadeval, da se EU okrepi in da se spremeni na področjih, kjer mu je v preteklosti spodletelo. Slovenski volivci so s tem jasno sporočili, da si želijo drugačno Evropo in drugačno Slovenijo.”

Vladimir Prebilič iz Vesne je izrazil veselje, da so Slovenijo postavili na zemljevid “zelenih” v Evropi: ” Vesel sem, da smo Slovenijo postavili na zemljevid “zelenih” v Evropi. Do zdaj tam nikoli nismo bili in je škoda, da ne bi bili, saj imamo kaj pokazati. Se pa zavedamo odgovornosti, ki prihaja. Morali bomo biti glasni, argumentirani. A vam zagotavljam: poguma nam na manjka, motivacije pa tudi ne.”

Veste, da tokrat izhodišče Socialnih demokratov ni bilo ravno najboljše. Imeli smo eno nalogo, da vrnemo Socialno demokracijo tja, kamor sodi. Izid evropskih volitev kaže, da smo izboljšali izid zadnjih državnozborskih. Vseeno, kljub vsem zagatam zadnjih nekaj mesecev smo ponovno pridobili zaupanje ljudi in prav za to nam je najbolj mar.

Matjaž Nemec, SD

Evropskih volitev se je v Sloveniji udeležilo 41,21 odstotka volilnih upravičencev, kar je največ doslej, saj udeležba ni nikoli presegla 30 odstotkov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels