Site icon Biznis24

Nerazumno in drago pošiljanje odločb o dolgotrajni oskrbi

Nerazumno in drago pošiljanje odločb o dolgotrajni oskrbi

Zavod za zdravstveno zavarovanje je začel pošiljati obvestila o vključenosti v zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, ki ga predvideva zakon o dolgotrajni oskrbi. Kljub temu, da novo zavarovanje še ne bo začelo veljati do sredine leta 2025, so stroški pošiljanja odločb že zdaj ogromni.

Kritike Golobove vlade ne pojenjajo, saj je po podatkih postopek pošiljanja odločb za zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, ki za zdaj predstavlja le obvestilo, povsem neracionalen in potraten. Ukrep bo prizadel kar 1,7 milijona Slovenk in Slovencev. Država bo morala morala porabiti nekajmilijonska sredstva za izvedbo ukrepa, ki v tem trenutku nima praktičnih učinkov. Vključno s stroški dela, materiala in pošiljanja nepomembnih obvestil gre za novo potratno akcijo vladajoče oblasti, ki se že sicer sooča s nizko stopnjo zaupanja javnosti.

Pomembno je omeniti, da je bil zakon o dolgotrajni oskrbi že sprejet v času prejšnje Janševe vlade, kjer so bila tudi zagotovljena potrebna sredstva za njegovo izvajanje. Kljub temu ga je nova Golobova vlada ukinila in sprejela svojega, ki bo začel veljati šele v prihodnjem letu. Poleg tega so uvedli nov prispevek, s katerim bo država vsako leto iz žepov državljanov pobrala dodatnih 800 milijonov evrov, od tega bo 70 milijonov prišlo iz žepov upokojencev.

Zakon določa, da bodo za to zavarovanje en odstotek prispevali delodajalci, en odstotek delojemalci, 190 milijonov pa bo pokril državni proračun. V sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo bodo vključeni tudi zavarovanci za obvezno zdravstveno zavarovanje, mlajši od 18 let, ki so obvezno zdravstveno zavarovani na podlagi delovnega razmerja, samostojnega opravljanja gospodarske ali poklicne dejavnosti, opravljanja kmetijske dejavnosti ali opravljanja poslovodne funkcije kot družbeniki družb ali ustanovitelji zavodov.

vir

Foto: STA

Portal24

Exit mobile version