Mikrozelenje – skriti zaklad hranil, ki obogati prehrano

Mikrozelenje so majhne, a močno hranljive rastline, ki so postala prava senzacija v svetu zdrave prehrane. Čeprav morda ne izgleda tako veličastno, kot so njene odrasle sorodnice, je mikrozelenje bogato z vitamini, minerali in antioksidanti, kar ga naredi za enega najboljših naravnih virov hranil.

Kaj je mikrozelenje?

Mikrozelenje so mladi poganjki zelenjave, ki se oberejo veliko prej, kot njihove zrele različice. Na voljo je v različnih vrstah, vključno s špinačo, rukolo, koriandrom in brokolijem, ter vsaka vrsta ponuja edinstven nabor hranil. Pravzaprav je zelenje tako hranljivo, da bi ga lahko imenovali “superhrana”.

Hranilna bomba mikrozelenja

Mikrozelenja so prava hranilna bomba. Kljub svoji majhnosti vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki so bistveni za naše zdravje. Je odličen vir vitaminov, kot so vitamin C, vitamin K in folati. Poleg tega vsebujejo minerale, kot so kalij, železo in magnezij.

Ena od študij, objavljena v Journal of Agricultural and Food Chemistry, je razkrila, da mikrozelenje, na primer rdeče zelje, vsebujejo več kot 40-krat več vitamina E v primerjavi z njihovimi polno zrelimi sorodniki. Torej, če iščete način, kako povečati vnos vitaminov in mineralov, je mikrozelenje vsekakor odlična izbira.

Mikrozelenje vs. kalčki

Izraza “kalčki” in “mikrozelenje” se včasih uporabljata izmenično, vendar se nanašata na različni kategoriji rastlin. Kalčki so poganjki rastlin, ki jih obiramo še prej kot mikrozelenje, običajno sedem do deset dni po kalitvi. Kalčki so sestavljeni le iz semen in stebel, brez listov. Mikrozelenje pa se obira nekoliko kasneje, običajno od sedem do 21 dni po kalitvi, in vključuje majhne liste in stebla. Poleg tega za rast potrebuje svetlobo.

Borci proti raku

Mikrozelenje, še posebej iz družine križnic, kot je brokoli, je znan vir glukozinolatov. Gre za naravno prisotne rastlinske kemikalije z žveplom, ki so znane po svojem protirakavem delovanju. Raziskave so pokazale, da redno uživanje zelenjave iz te družine zmanjšuje tveganje za raka, zlasti raka dojke.

Glukozinolati, prisotni v mikrozelenju, podpirajo procese razstrupljanja v telesu. Na primer sulforafan, prisoten v mikro brokoliju, spodbuja proizvodnjo ključnih molekul, ki sodelujejo pri razstrupljanju v jetrih. Poleg tega so učinkoviti pri omejevanju rasti in širjenja rakavih celic, kot so pokazale študije na živalih.

Antioksidanti za zdravo življenje

Antioksidanti so snovi, ki pomagajo telesu pri boju proti prostim radikalom, ki lahko povzročijo škodo celicam in tkivom. Mikrozelenje je polno antioksidantov in protivnetnih hranil. Na primer študija je pokazala, da mikro rdeče zelje vsebuje skoraj 29-krat več luteina in zeaksantina, močnih antioksidantov, v primerjavi z zrelim rdečim zeljem. Prav tako je mikrozelenje brokolija vsebovalo desetkrat več antioksidantov kot zrel brokoli.

Najmanjši veličastni junaki

Mikrozelenje se morda zdi majhno in neopazno, vendar skriva ogromno hranilne moči. Od vitamina C do mineralov, protirakavih spojin in antioksidantov, predstavlja odlično dopolnilo vaši prehrani. Je vsestransko in lahko ga dodate v različne jedi. Ko ga boste vključili v svoj jedilnik, bodo mikrozeleni postali pravi junaki vašega zdravega načina življenja.

vir Foto: Freepik Portal24