Kitajski izvoz je januarja in februarja padel

Najnovejši podatki carinske uprave so pokazale, da je kitajski izvoz januarja in februarja padel. Slednje odraža nadaljevanje šibkega tujega povpraševanja v obdobju naraščajočih obrestnih mer v številnih večjih gospodarstvih.

Izvoz se je v prvih dveh mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 6,8 odstotka, so sporočili iz carinske uprave, ki je združila podatke za januar in februar, da bi omilila vpliv sprememb, povezanih s praznikom lunarnega novega leta. Decembra se je izvoz zmanjšal za 9,9 odstotka.

Uvoz je zabeležil dvomestno zmanjšanje

Kljub odprtju gospodarstva po odpravi strogih ukrepov za boj proti koronavirusu je uvoz v prvih dveh mesecih letošnjega leta zabeležil dvomestno znižanje uvoza, in sicer za 10,2 odstotka. Decembra se je zmanjšal za 7,5 odstotka.

Uvoz polprevodnikov se je zmanjšal za 26,5 odstotka, uvoz nafte in zemeljskega plina pa za 1,3 oziroma 9,4 odstotka. Močno se je povečal uvoz premoga in soje. Izvoz v ZDA se je zmanjšal za 21,8 odstotka, izvoz v EU pa za 12,2 odstotka. Kitajska je zmanjšala tudi uvoz iz dveh velikih partneric, in sicer za pet oziroma 5,5 odstotka.

BDP je lani zrasel le za tri odstotke

Kitajska trgovinska bilanca s svetom je pokazala presežek v višini približno 117 milijard dolarjev. Minister za trgovino Wang Wentao je opozoril, da se bo negativni pritisk na kitajski uvoz in izvoz letos močno okrepil zaradi grožnje svetovne recesije in slabljenja zunanjega povpraševanja.

Peking je minuli konec tedna objavil, da letos cilja na okoli petodstotno gospodarsko rast, kar je nižje, kot je napovedal lani. Dejal so, da bi lahko zgornjo mejo ciljnega razpona postavili na šest odstotkov. Leta 2022 je BDP zrasel le za tri odstotke.

vir Foto: Pexels