unsplash

Kako umetna inteligenca izbira zdravila za bolnike

Leta 2018 ustanovljena družba Genetika+ pravi, da lahko njen tehnološki pristop najbolje izbere antidepresive, zdravila, ki se ujemajo s pacienti. Tako se izognemo neželenim stranskim učinkom in zagotovimo, da predpisano zdravilo deluje čim bolje. Dr. Cohen Solal je nevroznanstvenica in soustanoviteljica ter izvršna direktorica izraelske zdravstveno-tehnološke družbe Genetika+.

“Prvič lahko karakteriziramo pravo zdravilo za vsakega pacienta,” dodaja dr. Cohen Solal.

Genetika+ to doseže z združevanjem najnovejše tehnologije matičnih celic – gojenjem določenih človeških celic – s programsko opremo umetne inteligence (AI).

Tehniki podjetja lahko iz vzorca krvi pacienta pridobijo možganske celice, ki jih nato izpostavijo več antidepresivom in beležijo spremembe celic, imenovane “biomarkerji”.

Te informacije, skupaj s pacientovo medicinsko zgodovino in genetskimi podatki, nato obdela sistem umetne inteligence. Ta določi najboljše zdravilo, ki ga lahko zdravnik predpiše, in njegovo odmerjanje.

Čeprav je tehnologija trenutno še v razvojni fazi, namerava Genetika+ s sedežem v Tel Avivu, prihodnje leto začeti komercialno prodajo.

Uporaba umetne inteligence pri razvoju bolj natančnih zdravil za depresijo in tesnobo

Vedno več farmacevtskih podjetij uporablja umetno inteligenco (AI), da bi razvila bolj natančna zdravila in jih povezala s pravimi pacienti. Ena takih družb je Genetika+, ki je prejela financiranje od Evropskega raziskovalnega in inovacijskega sveta Evropske unije. Prav tako sodeluje z drugimi podjetji v panogi pri razvoju novih zdravil.

Genetika+ upa, da bo njihova tehnologija v prihodnosti zelo zaželena. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije depresijo doživlja več kot 280 milijonov ljudi po vsem svetu, vendar antidepresivi niso primerni za vse primere. Dejansko skoraj dve tretjini receptov za depresijo ali tesnobo morda ne deluje pravilno.

Zaradi tega nekateri znanstveniki menijo, da bi lahko uporaba AI pomagala pri razvoju bolj natančnih zdravil in izboljšanju pacientovega zdravljenja. Dr. Cohen Solal meni, da je združevanje biotehnoloških in računalniških tehnologij smiselno.

Dr. Heba Sailem medtem pravi, da ima AI ogromen potencial za transformacijo farmacevtske industrije. Že zdaj se je izkazala pri odkrivanju novih zdravil in biomarkerjev ter izboljšanju zdravljenja pacientov s pomočjo napovedovanja najboljše strategije zdravljenja ali celo preprečevanja bolezni z zgodnjim odkrivanjem znakov za njeno pojavljanje. V letu 2021 je farmacevtska industrija ustvarila prihodke v višini 1,4 bilijona dolarjev (1,1 bilijona funtov), kar kaže na velik potencial AI za ta sektor.

Podjetje Insilico Medicine trenutno klinično preizkuša svoje najbolj razvito zdravilo, ki je namenjeno zdravljenju pljučne bolezni z imenom idiopatska pljučna fibroza. Običajno je za dosego te stopnje razvoja novega zdravila potrebnih približno štiri leta. Zahvaljujoč umetni inteligenci pa je Insilico Medicine to dosegla v manj kot 18 mesecih in za precej nižje stroške. Poleg tega podjetje razvija še 31 drugih zdravil, ki so v različnih fazah razvoja. Dr. Cohen Solal iz Izraela pa meni, da lahko uporaba umetne inteligence pomaga rešiti skrivnost, katera zdravila dejansko delujejo.

vir Foto: Unsplash