Kako prepoznati in zdraviti soor pri dojenčku

Soor je pogosta glivična okužba pri dojenčkih, ki lahko povzroči nelagodje in težave pri hranjenju. To stanje, znano tudi kot oralna kandidiaza, je ključnega pomena za mlade starše, da ga pravilno prepoznajo in učinkovito zdravijo. Soor ali oralna kandidiaza je glivična okužba, ki jo povzroča prekomerna rast glivice Candida albicans. Ta glivica je običajno prisotna v majhnih količinah v ustni votlini, prebavilih in na koži brez povzročanja težav. Vendar pa lahko določeni pogoji, kot so oslabljen imunski sistem, nedavna antibiotična terapija ali hormonske spremembe, povzročijo, da se glivice nenadzorovano razmnožujejo, kar vodi do simptomov soora.

Simptomi in prepoznavanje soora

Glavni simptomi soora vključujejo:

  • Bele, siraste obloge: Te obloge se pojavljajo na jeziku, notranjih straneh lic, dlesnih in včasih na ustnicah. So gosto teksturirane in jih je težko odstraniti.
  • Rdečina in bolečina: Pod oblogami se pogosto pojavi rdeče, razdraženo tkivo, ki je lahko boleče. To lahko povzroči, da je dojenček razdražljiv, še posebej med hranjenjem.
  • Težave pri hranjenju: Bolečina in nelagodje lahko privedeta do zmanjšanega apetita ali težav pri sesanju.

Če opazite te simptome, je pomembno, da se posvetujete s pediatrom, ki lahko pravilno diagnosticira stanje in predpiše ustrezno zdravljenje.

Preventivni ukrepi

Da bi zmanjšali tveganje za razvoj soora, je priporočljivo upoštevati naslednje preventivne ukrepe:

  • Vzdrževanje higiene: Redno čistite in sterilizirajte vse predmete, ki jih dojenček daje v usta, kot so dude in stekleničke.
  • Izogibajte se pretirani uporabi antibiotikov: Ker antibiotiki lahko uničijo “dobre” bakterije, ki nadzorujejo rast glivic, jih uporabljajte samo po navodilih zdravnika.
  • Skrb za dobro oralno higieno: Čeprav dojenčki še nimajo zob, je pomembno, da redno čistite njihova usta z mehko, vlažno krpo.
  • Ustrezna prehrana: Zagotavljanje uravnotežene prehrane za doječe matere lahko pomaga preprečiti prekomerno rast glivic.

Možnosti zdravljenja

Zdravljenje soora običajno vključuje uporabo protiglivičnih sredstev, kot so nistatin ali mikonazol, ki so na voljo v obliki ustnih gelov ali kapljic. Ta zdravila se uporabljajo neposredno na prizadeta območja v ustih dojenčka. Pomembno je, da nadaljujete z zdravljenjem toliko časa, kot vam je naročil zdravnik, tudi če se zdi, da so simptomi izginili, da preprečite ponovitev okužbe.

Prepoznavanje in ustrezno zdravljenje soora je ključnega pomena za zagotavljanje, da vaš dojenček ostane zdrav in srečen. Če imate dodatna vprašanja ali potrebujete pomoč, ne oklevajte in se obrnite na svojega pediatra ali obiščite priporočene zdravstvene spletne strani, kjer lahko najdete dodatne informacije in podporo.

Portal24; Foto: