G7 v težkem položaju zaradi odvisnosti od Kitajske

Na prihajajočem srečanju finančnih voditeljev skupine sedmih držav (G7) bo Kitajska verjetno ena od spornih tem, saj si države prizadevajo zmanjšati odvisnost od te države v svojih dobavnih verigah. Države G7 pa upajo, da bodo Kitajsko vključili tudi v reševanje svetovne dolžniške krize. To predstavlja težaven položaj, saj so države G7 ranljive zaradi svoje odvisnosti od Kitajske, ki je drugo največje gospodarstvo na svetu in druga največja zunanja imetnica ameriškega dolga.

Vse večje tveganje, da Združene države ne bodo poravnale dolga, predstavlja grožnjo za finančne trge, ki so jih že pretresli nedavni propadi bank. Ko se bo v četrtek v Niigati začelo tridnevno srečanje finančnih voditeljev skupine G7, bo morebitno neizpolnjevanje obveznosti verjetno prevladovalo v razpravah. Čeprav se bo pogovorov udeležila finančna ministrica Janet Yellen, se bo ameriški predsednik Joe Biden morda odpovedal udeležbi na prihajajočem vrhu v Hirošimi, če vprašanje dolga ostane nerešeno.

Pomen dolarja in državnih vrednostnih papirjev

Yellenova je poudarila pomen dolarja in državnih vrednostnih papirjev kot temeljnih varnih zatočišč v svetovnem finančnem sistemu. Opozorila je, da bi neizpolnjevanje obveznosti lahko imelo hude posledice tako za ameriško gospodarstvo kot za finančne trge.

Morebitno nezvišanje zgornje meje dolga Združenih držav Amerike bi lahko ogrozilo njihov status najbolj varnega premoženja, ki je zaupanja vreden subjekt. Takšen scenarij bi lahko škodoval bonitetni oceni države, kar je resnično zaskrbljujoče. To vprašanje je povzročilo glavobol za Japonsko, sedanjo predsedujočo skupini G7 in največjo svetovno imetnico ameriškega dolga.

Na srečanju G7 bodo razpravljali o ameriški dolžniški krizi in krepitvi svetovnega finančnega sistema. Prav tako bodo razpravljali o ukrepih za preprečevanje Rusije, da bi se izognila sankcijam zaradi agresije v Ukrajini. Poleg tega bodo razpravljali tudi o svetovnih gospodarskih tveganjih, povezanih z vztrajno visoko inflacijo.

Japonska gostiteljica G7, skupna izjava o Kitajski

Japonski uradniki so izrazili upanje, da bodo članice skupine G7 po srečanju pripravile skupno izjavo. Japonska je pripravila dolg seznam tem za razpravo. To bo zasedlo veliko časa oblikovalcem politik, zato ne bodo imeli priložnosti uživati v priljubljenem riževem vinu iz Niigate. V teh razpravah bo velik poudarek na Kitajski, kar vključuje zaskrbljenost zaradi upočasnitve gospodarske rasti v tej državi.

Eden od obravnavanih predlogov je ambiciozna deklaracija, katere cilj je diverzifikacija dobavnih verig “stran od držav, kot je Kitajska”, s sodelovanjem z državami z nizkimi in srednjimi dohodki. Japonski minister za finance Shunichi Suzuki si prizadeva pridobiti “globalni jug”, tako da je na petkovo informativno srečanje povabil Komore, ki trenutno predsedujejo Afriški uniji. Povabljene so bile tudi Brazilija, Indija in Indonezija, medtem ko Kitajska ni bila povabljena, težave držav v vzponu z dolgovi pa naj bi bile glavna tema razprave.

Reševanje dolga Šrilanke

Tokio pa si hkrati prizadeva prepričati Kitajsko, da bi se udeležila srečanja držav upnic, namenjenega reševanju dolga Šrilanke. Čeprav se je Peking v torek kot opazovalec udeležil prvega kroga pogovorov, uradno ni sodeloval. Kitajska kot največja svetovna dvostranska upnica bi morala sodelovati pri zagotavljanju znatnega odpisa dolga državam v težavah. Kljub temu je po besedah Yellenove dolgo časa služila kot “ovira” pri potrebnem ukrepanju.

Obstajajo dvomi o tem, ali lahko G7 prepriča vzponujoča gospodarstva, da sodelujejo pri manj odvisnih dobavnih verigah. Ta dvom izhaja iz agresivnih dvigov ameriških obrestnih mer, ki so povečala breme dolarskega dolga mnogih teh gospodarstev. To lahko predstavlja izziv za oblikovanje alternativnih dobavnih verig, ki niso odvisne od Kitajske.

Vir Foto: Pexels