Francija po terorizmu v Moskvi zvišala varnostno stopnjo

Francoska vlada je v nedeljo oznanila, da dviguje stopnjo opozorila pred terorizmom na najvišjo možno raven. Premier Gabriel Attal je po srečanju z visokimi varnostnimi in obrambnimi uradniki pod vodstvom predsednika Emmanuela Macrona sporočil, da je bila odločitev sprejeta v odgovor na nedavno streljanje v Moskvi, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država.

Poteza prihaja nekaj mesecev preden bo Pariz gostil olimpijske igre, kar dodatno poudarja nujnost ukrepa. Attal je na socialnem omrežju X izjavil, da je odločitev “sprejeta v luči Islamske države, ki je prevzela odgovornost za napad v Moskvi, in groženj, ki bremenijo našo državo.”

Francija ima tristopenjski sistem za obveščanje o terorističnih nevarnostih, kjer najvišja stopnja predstavlja aktivacijo izjemnih varnostnih ukrepov. Ta raven se običajno uveljavi po terorističnem napadu na francoskih tleh ali v tujini oziroma ko se oceni, da je grožnja napada neizbežna.

Aktivacija najvišje stopnje omogoča uvedbo izjemnih varnostnih ukrepov. Med te spadajo okrepljene patrulje oboroženih sil na ključnih javnih mestih, vključno z železniškimi postajami, letališči in verskimi objekti, da se zagotovi varnost državljanov in obiskovalcev.

Francoska vlada s tem ukrepom jasno izraža svojo zavezanost k zagotavljanju varnosti pred potencialnimi grožnjami terorizma, še posebej v luči prihajajočih olimpijskih iger, ki bodo svetovno pozornost usmerile v Pariz.

[Vir: Reuters]; Foto: Portal24