Fides izpodbija premierjeve trditve o datumu uveljavitve dvigov plač

V Zdravniškem sindikatu Fides so zavrnili trditve premierja Roberta Goloba glede domnevne pripravljenosti sindikata sprejeti uveljavitev dvigov plač s 1. januarjem 2025. Ta izjava je prišla po premierjevih komentarjih, izrečenih v četrtek, ki so vzbudili precejšnje presenečenje med člani sindikata.

Na nedavnih stavkovnih pogajanjih, ki potekajo brez prisotnosti premierja, po besedah predstavnikov Fidesa še ni bilo razprave o datumu uveljavitve plačnih povišanj. Predsednik Fidesa, Damjan Polh, je po torkovih pogajanjih z vlado izjavil, da sindikat razume “finančno nevtralnost za leto 2024”, vendar poudarja, da morajo biti zaveze, sprejete z dogovorom, izvršljive od začetka leta 2025.

Polh je ob tem izpostavil, da je vlada na centralnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja predlagala postopno uvajanje plačne reforme in odpravljanje plačnih nesorazmerij v večletnem obdobju. Iz Fidesa dodajajo, da je njihov cilj v mediaciji najti skupni jezik glede razumevanja in izvajanja podpisanih sporazumov, ki bodo ključno vplivali na prihodnost slovenskega javnega zdravstvenega sistema.

“Prejudiciranje stališč in pogojevanje s strani katerekoli vpletene strani ne predstavlja dobrega izhodišča za začetek uspešne mediacije,” so opozorili v Fidesu. S tem želijo poudariti pomen konstruktivnega dialoga in iskanja skupnih rešitev, ki bodo omogočile napredek v razpravi o plačnih pogojih in izboljšanju delovnih razmer v zdravstvenem sektorju. Sindikat je dodal: “V to moramo vstopiti z iskrenimi nameni in mislijo na rešitev prihodnosti slovenskega zdravstva in se maksimalno potruditi, da naredimo javno zdravstvo konkurenčno v pogojih in plačilu. Zamaknjene časovnice že kažejo nepopravljive posledice v javnem zdravstvenem sistemu, ki s prehodom na evropski delovni čas kaže izjemno krhkost kadrovsko podhranjenega javnega zdravstva.”

Napredek

“Dobra novica je, da smo v pogovorih s Fidesom, zadnjih, v katerih sem tudi sam trikrat sodeloval, neposredno pa sem baje prvi predsednik vlade, ki se je ukvarjal s stavkami Fidesa, ampak nič zato; dosegli napredek, saj tudi Fides sam sprejema možnost, da se višje plače začnejo izplačevati s 1. januarjem 2025. Zame je to napredek.”

Premier Golob v četrtkovih Odmevih

Premier Robert Golob je v intervjuju za Odmeve TV Slovenija poudaril, da je obravnava zahtev stavkajočih skupin možna samo skozi pogajanja z vsem javnim sektorjem. Izjavil je, da Zdravniški sindikat Fides podpira idejo o uveljavitvi višjih plač od 1. januarja 2025.

Fides, sredi devetega tedna stavke, zahteva aneks k kolektivni pogodbi za zvišanje plač starejšim zdravnikom, po tem ko so mlajši zdravniki že dosegli povišanje. Vlada išče rešitve, ki bi zadovoljile vse, ob upoštevanju finančne vzdržnosti.

Zdravniki Onkološkega inštituta Ljubljana v javnem pismu opozarjajo na krizo v zdravstvu

V skupnem javnem pismu so zdravniki in zdravnice Onkološkega inštituta Ljubljana izrazili resno zaskrbljenost zaradi trenutnih razmer v slovenskem zdravstvenem sistemu. S pismom, ki ga je v imenu 117 zdravnikov specialistov, skoraj dveh tretjin vseh zaposlenih specialistov na inštitutu, posredoval onkolog Tomaž Jurca, so javnost in odločevalce pozvali k nujnim ukrepom za reševanje krize.

Zdravniki zahtevajo takojšnje ukrepanje vlade, da bi se izboljšale razmere v zdravstvu ne le za trenutne, ampak tudi za bodoče paciente. Poudarili so potrebo po kratkoročnih in dolgoročnih strategijah, ki bi naslovile izzive, s katerimi se zdravstvo sooča že danes in se bo v prihodnje.

Opozorila o posledicah umika soglasij za nadurno delo

Od 1. marca so zdravniki Onkološkega inštituta, člani in nečlani Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, prenehali s podaljšanim nadurnim delom, kar je privedlo do takojšnjih sprememb v organizaciji dela. Zdaj opravljajo 40 ur rednega in osem ur nadurnega dela tedensko, kar je sicer več kot večina drugih zaposlenih v javnem sektorju, vendar poudarjajo, da to ni zadostno za pokritje vseh potreb.

Zdravniki opozarjajo, da je trenutna situacija “skrajni dokaz neurejenosti v slovenskem zdravstvu,” za kar vlada ne želi prevzeti odgovornosti. Zmanjšan obseg rutinskih del in potreba po novih urnikih kažejo na neposredne posledice omejenega delovnega časa, ki za zdaj še ne vpliva na zamude pri obravnavah onkoloških bolnikov, vendar to ne bo trajalo dolgo, če se razmere ne izboljšajo.

Vpliv na pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo

Še posebej so izpostavili, da je poleg kliničnega dela že močno prizadeto tudi pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo, ki je ključno za razvoj onkologije v Sloveniji. Opozarjajo na dolgoročne negativne posledice, če se te dejavnosti opustijo, in poudarjajo, da je za ustvarjanje privlačnih delovnih pogojev za mlade zdravnike odgovorna politika, predvsem Ministrstvo za zdravje in vlada.

Z javnim pismom želijo zdravniki Onkološkega inštituta opozoriti na nujnost takojšnjega ukrepanja in potrebo po celovitih rešitvah, ki bodo zagotovile kvalitetno zdravstveno obravnavo za vse državljane in podprle razvoj medicinske stroke v Sloveniji.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Vlada RS