EU preiskuje kitajski uvoz električnih avtomobilov

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala protisubvencijsko preiskavo uvoza kitajskih električnih avtomobilov, in sicer zaradi zaskrbljenosti, da kitajski avtomobili so zasičili svetovne trge. S to potezo se povečuje možnost trgovinskega konflikta, ki bo zasenčil pretekle spore, kot je bil spor s Pekingom glede solarnih panelov pred desetletjem.

Von der Leyen je v svojem govoru o stanju v Uniji poudarila dejstvo, da je svetovni trg zdaj preplavljen s cenejšimi kitajskimi električnimi avtomobili, katerih cene so umetno nizke zaradi velikih državnih subvencij. Poudarila je, da to izkrivlja evropski trg.

Posledice so pomembne. Kitajska je zaradi velikih naložb postala vodilna proizvajalka tehnologije baterij, ki je bistvena za električna vozila. Svetovna prodaja električnih vozil naj bi se do leta 2023 povečala za približno tretjino in dosegla več kot 14 milijonov enot v vrednosti 560 milijard dolarjev. Evropska unija se boji, da bo njena industrija brez poštene konkurence nazadovala.

POLITICO je junija na veselje francoskih ministrov prvič razkril ključno zahtevo Pariza za ukrepanje proti Kitajski. Minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je v Berlinu dejal: “Če te subvencije kršijo pravila Svetovne trgovinske organizacije, se mora Evropa odzvati.

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck se je pridružil temu mnenju. “Gre za nepošteno konkurenco. Ne gre za izključitev učinkovitih in cenovno dostopnih avtomobilov z evropskega trga. Gre za ugotavljanje, ali skrite ali odprte subvencije dajejo nepošteno konkurenčno prednost,” je dejal na skupni novinarski konferenci z Le Mairom.

Toda evropska avtomobilska industrija, zlasti nemški proizvajalci, ki so pomembno povezani s širjenjem kitajskega trga, izraža zaskrbljenost. Ugleden avtomobilski lobist, ki je govoril pod pogojem anonimnosti, je opozoril: “S poslovnega vidika obstaja možnost povračilnih ukrepov.

Kitajska prevlada pri proizvodnji baterij

Kitajska ni podala uradnih pripomb, vendar je kitajska trgovinska zbornica pri EU izrazila veliko zaskrbljenost in nasprotovanje preiskavi na portalu X (prej znanem kot Twitter). Wang Lutong, vodja oddelka za Evropo na kitajskem zunanjem ministrstvu, je delil/a objavo objave.

Ker Kitajska že zdaj obvladuje 60 % svetovne proizvodnje baterij, so uradniki v Bruslju zaskrbljeni. Menijo, da bi lahko kitajska podjetja brez posredovanja monopolizirala trg električnih vozil, zlasti ker si zahodne države na drugi strani Atlantika vse bolj prizadevajo za zmanjšanje onesnaževanja s prehodom s tradicionalnih vozil z motorji z notranjim izgorevanjem.

Kitajska ni podala uradnih pripomb, je p kitajska trgovinska zbornica pri EU izrazila veliko zaskrbljenost in nasprotovanje preiskavi na portalu X (prej znanem kot Twitter). Wang Lutong, vodja oddelka za Evropo na kitajskem zunanjem ministrstvu, je delil/a objavo objave.

V Združenih državah se v skladu z zakonom o zmanjšanju inflacije razmišlja o subvencijah za industrijo električnih vozil. Bela hiša se ukvarja zlasti z vprašanjem, ali je kitajska tehnologija upravičena do teh znatnih finančnih spodbud. Situacija je zapletena, saj velika podjetja, kot je Ford, licencirajo baterijsko tehnologijo kitajskega podjetja CATL. CATL je vodilni svetovni proizvajalec celic in ima dve tovarni v Evropi.

Odnosi med EU in Kitajsko sredi trgovinskih napetosti

Von der Leyen je svoje pripombe izrazila le nekaj dni po srečanju s kitajskim premierjem Li Qiangom v New Delhiju. Kitajski premier je na njunem srečanju poudaril pomen spoštovanja tržnih načel, zagotavljanja poštene konkurence ter ohranjanja odprtih trgovinskih in naložbenih trgov. Zavzel se je tudi za pregledno in nepristransko okolje za kitajska podjetja, je razvidno iz kitajskega povzetka njunega pogovora.

Pomemben bo tudi obisk komisarja EU za trgovino Valdisa Dombrovskisa v Pekingu 25. septembra. To potovanje je zanj ugodno. Zato bo imel prednost v dialogu s kitajskimi oblastmi. Dombrovskis pričakuje, da bo Kitajska zmanjšala trgovinske ovire za evropsko blago in tako odpravila znatno dvostransko trgovinsko neravnovesje.

Srečanje bo podlaga za vrh EU-Kitajska, ki bo potekal pozneje letos.

Začetek preiskave je bila proaktivna odločitev Evropske komisije in ne odziv na pritožbe. Gre za strateško politično odločitev voditeljev EU z možnimi političnimi posledicami.

Sigrid de Vries, glavna predstavnica združenja ACEA v Bruslju v komentarju trdi, da preiskava dokazuje, da je Komisija priznala svojo krivdo. Priznava izzive, s katerimi se soočajo evropski proizvajalci avtomobilov zaradi vse večjega vpliva Kitajske. Poudarila je, da so konkurenčne cene kitajskega uvoza že začele zmanjševati tržni delež evropskih proizvajalcev avtomobilov.

Vendar pa je stališče von der Leyen vzbudilo pomisleke, saj imajo veliki nemški avtomobilski proizvajalci pomemben delež na kitajskem trgu. Volkswagen je bil do nedavnega na Kitajskem na vodilnem mestu v prodaji. Hkrati imata BMW in Mercedes velik vpliv na luksuzni segment. Vse te korporacije so znatno investirale v kitajske proizvodne obrate. Zato bi lahko kakršni koli protiukrepi Pekinga nesorazmerno vplivali na te nemške blagovne znamke.

Realnost zasičenosti kitajskega avtomobilskega trga

Po podatkih kitajskega združenja za osebne avtomobile pa se je tržni delež francoskih proizvajalcev avtomobilov na Kitajskem avgusta zmanjšal na 0,4 %. Medtem pa imajo njihovi nemški kolegi močan 17-odstotni delež.

Francoski proizvajalci s svojimi pozivi k preiskavi ne ciljajo le na Peking, temveč tudi na svoje nemške tekmece, je povedal visoki lobist ene od uglednih nemških blagovnih znamk, ki je govoril pod pogojem anonimnosti. Takšna dejanja bi lahko imela posledice, zato obstaja bojazen, da je Komisija na tem občutljivem področju morda pripravljena sprožiti trgovinski konflikt s Kitajsko.

Habeck je upošteval stališča nemške avtomobilske industrije in poudaril pomen poštene konkurence. Dejal je, da bodo potrebni ustrezni ukrepi, če bo preiskava razkrila večje kršitve pravil konkurence.

Prevladujoče vprašanje pa je, ali kitajski avtomobilski proizvajalci res zasičijo trg z nizkocenovnimi vozili. Zaenkrat se zdi, da temu ni tako.

Matthias Schmidt, neodvisni avtomobilski analitik, je opozoril, da bodo kitajski avtomobilski proizvajalci svoja vozila v Evropi verjetno prodajali z dobičkom. Cene so namreč precej višje kot na Kitajskem, tudi če upoštevamo carine in stroške prevoza. Čeprav je bil kitajski prehod na električna vozila deležen velike vladne podpore, so se kitajski avtomobilski proizvajalci osredotočili na trg višjega cenovnega razreda, namesto da bi znižali stroške za običajne potrošnike.

VW obtožen nepoštenega določanja cen na Kitajskem

VW naj bi na kitajskem trgu nelojalno nižal cene, saj po Schmidtovih besedah ponuja svoj električni avtomobil ID.3 po veliko nižji ceni kot njegov evropski kolega.

Zdaj, ko je Evropska komisija začela protisubvencijsko preiskavo, je breme na njeni trgovinski službi. Dokazati bo morala, da Kitajska finančno podpira podjetja, ki izvažajo električna vozila v EU, in s tem škodi evropski industriji.

Eden od trgovinskih pravnikov je izrazil skepso glede zbiranja zadostnih dokazov za trdno utemeljitev primera. Omenili so, da Komisija v takšnih preiskavah pogosto zavzame politično vplivno stališče, kar kaže na možnost, da bi na izid lahko vplivalo precejšnje lobiranje.

Simone Tagliapietra iz think tanka Bruegel je opozoril, da je to šele začetek širšega procesa. Čeprav je uvedba uvoznih tarif na koncu morda učinkovita, je ključno, da ta prizadevanja spremljajo proaktivne industrijske strategije. To bo zagotovilo hitro izboljšanje konkurenčnosti industrije EU.

Vir foto: Pexels